Rețetă de tocăniță turcească. Tocănița turcească de vinete, roșii, linte și rodie este ideală pentru cei care țin Postul Crăciunului. Pentru această rețetă delicioasă și sănătoasă, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 3-4 vinete,
- 1/2 cană cu linte,
- 1 ceapă medie, tocată mărunt,
- 5-6 căței de usturoi, tocați mărunt,
- 2-3 roșii, tăiate cubulețe,
- 2 lingurițe cu mentă proaspătă, tocată
- 2 lingurițe de mentă uscată.
Vă mai sunt necesare 1 linguriță cu fulgi de chili, 1 lingură cu pastă de roșii, 2/3 cană cu ulei de măsline, 3 linguri de rodii, sare după gust.
Rețetă de tocăniță turcească
Pentru început, decojiți vinetele, dar doar parțial. Se taie vinetele în patru pe lungime. Așezați-le în straturi într-o sită, presărând sare între straturi. Lăsați să stea timp de o oră pentru a elimina sucurile amare. Clătiți și uscați. Apoi duceți lintea la punctul de fierbere cu două căni cu apă. Reduceți focul la mediu și fierbeți până când lintea este moale. Se strecoară și se pune deoparte.
Într-un castron, amestecați roșiile, ceapa, usturoiul, menta, sarea, fulgii de chili și pasta de tomate. Se pune puțin ulei de măsline într-o tigaie mare, puneți ½ din amestecul de legume, apoi jumătate din vinete, jumătate din linte și jumătate din amestecul de legume rămas.
Se acoperă cu vinetele rămase, apoi cu linte și cu amestecul de legume. Puneți iar puțin ulei de măsline și deasupra rodia și lăsați să fiarbă. Apoi, se acoperă și se fierbe la foc mic până când vinetele sunt foarte fragede, aproximativ o oră și jumătate. Această tocăniță merge foarte bine cu o baghetă prăjită sau iaurt cu usturoi, potrivit rețeteșivedete.
Altă rețetă de tocăniță de post
Poți încerca și o tocăniță de cartofi de post. Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg cartofi
- 3 cepe
- sare
- 2 căţei usturoi
- piper
- boabe
- 3 linguri pastă de roşii
- 1 foaie dafin
- câteva fire rozmarin
- 3-4 linguri
- ulei
- 1 legatura
- mărar
- 1 legatura pătrunjel
Se curăţă cartofii, se taie sferturi sau jumătăţi, se spală şi se freacă cu sare şi piper. Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se pun să se înăbuşe câteva minute într-o cratiţă. Peste ceapă se pun cartofii şi o căniţă de apă. Se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic.
După ce s-au fiert cartofii, se pun roşiile din cutie sau pasta de roşii, foaia de dafin şi rozmarinul şi se bagă în cuptor să se rumenească. La final, se ornează tocănița cu mărar şi pătrunjel verde.