Calendar Ortodox, 6 decembrie. Sărbătoarea Sfântului Nicolae. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești azi

Calendar Ortodox, 6 decembrie. Sărbătoarea Sfântului Nicolae. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești azi

Calendar Ortodox. Sfântul Nicolae este pomenit pe 6 decembrie. El a ajutat foarte mulți copii, le-a oferit dulciuri, cadouri și a avut grijă de ei. Legenda spune că Sfântul Nicolae a fost episcop de Myra, recunoscut ca sfânt începând cu secolul al XVI-lea.

Calendar Ortodox, Sfântul Nicolae este celebrat de Biserica Ortodoxă Română în data de 6 decembrie. Legenda spune că Sfântul Nicolae a fost episcop de Myra, recunoscut ca sfânt începând cu secolul al XVI-lea. Astăzi, creștinii trebuie să respecte o serie de tradiții și să rostească o rugăciune puternică pentru noroc și bani.

S-a născut în jurul anului 280, într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. Se spune că sfântul a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu când Sfântul Nicolae le-a sărit în ajutor, aruncând punguliţe cu bani în camerele fetelor.

Acestea s-ar fi căsătorit la puţin timp după primirea darurilor de la Moş Nicolae. Moaştele Sfântului Nicolae sunt păstrate la Catedrala din Bari, în Italia, într-o criptă din care izvorăşte un lichid incolor, numit „Mana” sau „Santa Mana”. Se mai povesteşte că Sfântul Nicolae ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase.

Calendar Ortodox. Tradiții de Sfântul Nicolae

La sărbătoarea Sfântul Nicolae se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, așa se poate afla dacă Noul An va fi roditor. În tradițiile românești, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zăpadă care cade în luna decembrie.

sursa: Arhiva EVZ

De sărbătoarea Sfântul Nicolae este interzis să facem curăţenie, să spălăm rufe, să fim zgârciţi, să ne certăm sau să fim răi. La sate, feciorii trebuie să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.

Rugăciune puternică către Sfântul Nicolae

Astăzi, creștinii pot să rostească o rugăciune puternică. Aceasta îi ferește de necazuri, de boli și îndeplinește toate dorințele.

„O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică.

Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin”, potrivit Doxologia.