Tocănița Sfintei Vineri. Povestea unei rețete legendare

Tocănița Sfintei Vineri. Povestea unei rețete legendareLegume pentru tocăniţă. Sursa foto: Pixabay

Tocănița Sfintei Vineri. Nu toate rețetele romanești tradiționale au o poveste, dar aceasta are. Înainte de a prepara această mâncare trebuie să ştiţi că gospodinele au aflat-o de la Sfânta Vineri.

Tocănița Sfintei Vineri este foarte specială deoarece are o poveste foarte veche. Se spune că era o vreme pe când și Dumnezeu-Tatăl, și sfinții umblau pe pământ. Ba unii își aveau casele, ia, lângă ale noastre, pe ulița satului.

Ştiai de ei că-s sfinți numai pentru că erau parcă mai blajini de cât alții, mai sfătoși și mereu cu casa deschisă. Cum era și Sfânta Vineri. Ia, o babă, acolo! Dar cu chipul blând și mâini mângâioase, care aducea alinare durere și vindecare bolii. De la Sfânta Vineri au învățat, cică, femeile noastre a pregăti rețeta asta... tot în fiecare zi de... Vineri.

Tocănița Sfintei Vineri

Ingredientele necesare pentru tocănița Sfintei Vineri:

Pentru a găti această mâncare aveţi nevoie de: 2 cepe, 2 morcovi, 2 ardei grași, 3 roșii, o țelină, 100 g arpagic, 150 g ciuperci, 3 cartofi, 100 g măsline (facultativ), 60 g orez, 50 ml vin alb, 100 ml untdelemn, o legătură de pătrunjel verde, sare, piper.

Rețete românești. Tocănița Sfintei Vineri

Tocănița Sfintei Vineri. Sursa foto: RADOR

Mod de preparare: Morcovii, țelină și cartofii se curăță, se spală și se taie în felii subțiri. Ceapa se toacă mărunt și se înăbușă în untdelemnul încins, împreună cu rădăcinoasele și cartofii.

Când au început să se înmoaie, se opărește arpagicul (curățat și spălat) și se adaugă în tigaie. Se mai pun ardeii, cubulețe, și ciupercile – tăiate felii sau cuburi mari.

Secretul acestei reţete foarte vechi

După ce au fiert înăbușit în zeama lăsată de ciuperci (se adaugă, la nevoie, puțină apă caldă sau supă de legume), se pune orezul și, dacă se dorește, măsline. Se completează cu apă caldă sau supă de legume și se lasă la fiert încă 20 de minute.

Roșiile se opresc, se decojesc și se toacă mărunte. Se pune totul într-un vas termorezistent sau într-o cratiță (inclusiv vinul și roșiile) și se dă la cuptor la foc mic sau în rolă pentru încă un sfert de ceas. Se scoate vasul, se asezonează cu pătrunjel tocat și se servește caldă.

.