Tulpina Delta a coronavirusului se va răspândi îngrijorător, spun specialiștii din Sănătate. Inclusiv experți din străinătate susțin că, la finalul lunii august, mutația indiană va deveni dominantă și în Europa. Ministrul Ioana Mihăilă spune că fenomenul nu va scuti România, iar cele mai multe persoane infectate vor fi cele nevaccinate, acestea riscând să prezinte și forme grave de COVID-19.

„Oamenii de știință spun că la sfârșitul lunii august, tulpina Delta va deveni dominantă în Europa, ne așteptăm ca același lucru să se întâmple și în România. Din ce vedem că s-a întâmplat în alte țări – o creștere marcată a numărului de cazuri, majoritatea cu tulpina Delta – ne putem aștepta ca acest lucru să se întâmple și în România”, a declarat ministrul Sănătății.

Ioana Mihăilă susține că cei care vor avea parte de o nouă serie de restricții din partea autorităților sunt cei nevaccinați. Dar în ce pot consta aceste restricții?

De asemenea, Ioana Mihăilă susține că vaccinarea este impetuos necesară, altfel următorul val o să aducă multe internări la ATI și decese în rândul celor care nu s-au vaccinat. 

Se apropie valul patru al pandemiei. Cine va fi afectat

Valul patru va cuprinde și România. Nu vorbim despre o opțiune, ci despre o chestiune de timp și de amploare. Potrivit Ioanei Mihăilă, valul patru va afecta cu precădere persoanele nevaccinate împotriva SARSCOV-2. În acest sens, ministrul a încurajat cetățenii să se vaccineze, subliniind că nu este suficientă imunitatea obținută în urma contractării bolii.

„Chiar dacă numărul cazurilor a crescut, oamenii vaccinați nu au risc să dezvolte cazuri severe. De asta trebuie să fim conștienți, de fapt. Chiar dacă am trecut prin boală înainte, ne vaccinăm, pentru că așa nu avem risc de a dezvolta o formă severă, chiar dacă ne infectăm cu tulpina Delta.

Cred că sub un procent din persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit, din datele CNCAV. Ce știm este că din cazurile cu tulpina Delta avem 3 decese confirmate și niciunul din acei pacienți care au decedat nu era vaccinat. Acest val 4 va fi un val al nevaccinaților. Ei vor fi principalii afectați”, a afirmat ministrul Sănătății.

Restricțiile din România vor viza persoanele nevaccinate

Întrebată de moderatorul emisiunii Digi24 dacă în România vor fi reimpuse restricții, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a transmis că trebuie, în primul rând, să dăm dovadă de responsabilitate și să ne vaccinăm astfel încât să nu-i punem pe cei din jur în pericol și să nu fie nevoie de reimpunerea restricțiilor. Oficialul a spus însă, că eventuale măsuri ar avea în vedere persoanele nevaccinate.

„Cred că restricțiile vor viza în primul rând persoanele nevaccinate, dacă ar fi doar să emit o părere, cred că ar trebui să restricționăm acele evenimente care se desfășoară în spații închise cu un număr mare de participanți, dacă aceștia nu sunt vaccinați. Este doar o ipoteză de lucru, nu ceva care este pe masa guvernului. Nu este o propunere, pentru că în acest moment cifrele referitoare la incidență sunt bune, așa că în acest moment nu discutăm de restricții.

Nu cred că masca în aer liber, cel puțin pentru persoanele vaccinate, va fi necesară. Spațiile care au un risc mare de transmitere sunt spațiile închise sau zonele foarte aglomerate. Dar acum, pe cifrele acestea ale pandemiei, nu intră în discuție restricțiile. Cred că trebuie să ne uităm la incidență, la paturi COVID ocupate și la numărul de paturi de terapie intensivă ocupate, atunci când luăm o decizie”, a declarat Ioana Mihăilă.