Covid-19 loveşte năprasnic. Sunt cifre negre nemaiîntâlnite în pandemie

Covid-19 loveşte năprasnic. Sunt cifre negre nemaiîntâlnite în pandemie

Mass-media din India a prezentat imagini cu spitalele copleșite de numărul mare de pacienți şi a relatat despre lipsa paturilor și a rezerve de oxigen. Tabloul dezolant este completat de situaţia morgilor şi a și crematoriilor care au devenit neîncăpătoare din cauza numărului mare persoane răpuse de Covid-19.

Covid-19 loveşte năprasnic! Sunt cifre negre nemaiîntâlnite în pandemieBBC anunţă că Ministerul Sănătății din India a anunțat că 3.689 de oameni au murit în doar în ultimele 24 de ore.

În acest context, prim-ministrul Narendra Modi s-a întâlnit duminică dimineață cu ministrul Sănătății pentru a discuta despre acestă criză sanitară fără precedent în ţară. Indienii sunt descumpăniţi din cauza imaginilor sumbre cu sistemul naţional de sănătate.

 

Covid-19 loveşte năprasnic!

Situaţia este atât de gravă încă în Delhi au murit sâmbătă 12 oameni după ce Spitalul Batra a rămas fără oxigen pentru a doua oară în ultima săptămână. Times of India a anunțat 16 morți în statul Andhra Pradesh din cauza lipsei de oxigen din două spitale.

Totodată, au mai fost raportate alte șase victime în Gurgaon, o suburbie a capitalei Delhi. Anunţul Instanței Supreme din Delhi a venit prompt: magistraţii au transmis că oficialii locali vor fi pedepsiți aspru dacă spitalele nu sunt aprovizionate corespunzător.

Veştile negre nu se opresc aici. Experții au avertizat că bilanțul oficial al morților din India este mult subdimensionat. În sprijinul acestei teorii este indicat referire numărul scăzut al testărilor pentru Covid-19.

Ce se întâmplă cu vaccinare împotriva Covid-19 în acest haos sanitar care a copleşit India? Adulții din India sunt eligibili pentru vaccinare, dar planul de a lansa o campanie la nivel național a eșuat. Aici s-a ajuns din cauza faptului că mai multe state au anunțat că nu au suficiente doze.

Criză de vaccinuri împotriva Covid-19 în India

Şi asta se întâmplă în contextul în care India este cel mai mare producător mondial de vaccinuri. Tocmai de aceea, autorităţile din ţara care în 2019 avea o populaţie de 1,366 miliarde au interzis temporar exporturile de vaccin AstraZeneca.

Ultimele informaţii oficiale arată că 85.000 de persoane din India au fost inoculate cu prima doză de vaccin duminică. AstraZeneca și Covaxin (produs de compania locală Bharat Biotech) sunt cele două seruri folosite de India până acum.

Primele 150.000 de doze Sputnik V au sosit sâmbătă în ţară, după ce autorităţile sanitare l-au aprobat recent. Având în vedere cele expuse, se naşte încă o întrebare. De ce Guvernul Indiei ezită să instaureze carantina la nivel național?

O primă explicaţie a venit chiar din partea premierului, care s-a referit la carantină ca la „o oluție de ultimă instanță”. Politicienii se tem de impactul pe care carantina l-ar avea asupra economiei după ce producția a scăzut cu 24% în al doilea trimestru din 2020 (n.r. - când a fost carantină), față de aceeași perioadă din 2020.

Carantină impusă în unele state

Chiar şi aşa, unele state – Odisha, Delhi, Maharashtra, Karnataka și Bengalul de Vest – au impus carantina pe plan local, precum, iar altele state au făcut la fel, dar numai noaptea și în weekend.

Expertul american în boli infecțioase Anthony Faucci a declarat că o carantină de câteva săptămâni ar putea opri lanțul transmisiei bolii în India. Rămâne de văzut dacă prim-ministrul Narendra Modi va fi receptiv. Premierul indian a fost criticat pentru că a permis conaţionalilor să participe la festivaluri religioase sau la mitinguri politice uriașe în martie și aprilie.

Milioane de indieni au participat la aceste evenimente fără vreo măsură de distanțare socială sau protecție.

Ne puteți urmări și pe Google News