Evenimentul Zilei > International > India trece prin momente dramatice. Centrele de vaccinare s-au închis după ce au rămas fără vaccinuri
India trece prin momente dramatice. Centrele de vaccinare s-au închis după ce au rămas fără vaccinuri

India trece prin momente dramatice. Centrele de vaccinare s-au închis după ce au rămas fără vaccinuri

India trece prin momente foarte grele după ce Ministerul Sănătății a anunțat că au rămas fără doze de vaccin.

Situția din India se agravează pe zi ce trece. Autoritătile din Mumbai au toate centrele de vaccinare pentru trei zile pe motiv că nu mai există doze de vaccin pe stoc. Măsura este implementată începând de vineri.

Pandemia a lovit India extrem de grav. De la începutul pandemiei s-au înregistrat peste 18,7 milioane de infectați cu COVID-19. Noua tulpină a înregistrat deja peste 210.000 de infectări, fiind mult mai contagioasă decât cea inițială.

Pe data de 30 aprilie s-a înregistrat un nou record mondial privind infectările cu COVID-19. Aproximativ 386.452 de cazuri noi, în timp ce numărul deceselor cauzate de COVID-19 a crescut cu 3.498, asta într-o singură zi, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Spitalele sunt pline, pacienții duc lipsă de oxigen și de medicamente, persoanele infectate mor pe străzi, în drum spre unitățile medicale, ambulanțele sunt insuficiente iar crematoriile nu mai fac față.

Situația este atât de gravă încât crematoriile nu mai fac față cadavrelor, iar autoritățile au început să le incinereze în crematorii improvizate în parcuri sau parcări.

Criză sanitară în India

India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, nu mai are suficiente vaccinuri pentru a face față celui de-al doilea val mortal de Covid-19, deși guvernul anunțase că va lansa sâmbătă programul de imunizare pentru toți adulții.

Astfel, în Mumbai, toate centrele de vaccinare au fost închise pentru trei zile, începând de vineri, până la aprovizionarea cu noi doze ale serului împotriva coronavirusului. Țara administrează în prezent două tipuri de vaccin: AstraZeneca și Covaxin – produs local.

Deși India este cel mai mare producător de vaccinuri din lume, campania de imunizare din această țară, începută în luna ianuarie, evoluează destul de lent. Până astăzi, doar 9% din cei 1,4 miliarde de oameni din India au primit o doză de vaccin anti-Covid.