Bill Gates a fost criticat după ce a susținut că ridicarea protecției brevetelor asupra tehnologiei vaccinului COVID-19 și împărtășirea rețetelor cu lumea săracă pentru a avea o producție și distribuție, este o idee proastă.

Întrebat direct în timpul unui interviu dacă crede că „ar fi util” să se împărtășească rețetele vaccinurilor, Bill Gates a răspuns scurt: „Nu”.

Solicitat să explice de ce nu, Gates – a cărui avere masivă în calitate de fondator al Microsoft se bazează în mare parte pe legile proprietății intelectuale care i-au transformat inovațiile software în zeci de miliarde de dolari în avere personală – a spus:
„Ei bine, există un număr limitat de fabrici de vaccinuri în lume iar oamenii sunt foarte serioși în ceea ce privește siguranța vaccinurilor. Deci, mutarea producției unui vaccin, să zicem, dintr-o fabrică precum Johnson & Johnson, într-o fabrică din India este posibilă doar din cauza granturilor și a expertizei noastre. Altfel acest lucru ar fi imposibil”.

Gates s-a referit la fabrica Serum din India, care face parte din cel mai mare astfel de institut din țară, care are contracte cu AstraZeneca pentru fabricarea vaccinului COVID-19.

Atitudinea lui Gates cu privire la împărtășirea rețetelor vaccinurilor este „dezgustătoare”

Lucrurile care ţin în loc în ceea ce privește lansarea globală a vaccinării, a continuat Gates, „nu este proprietatea intelectuală. Nu este ca și cum ar exista o fabrică de vaccinuri inactivă, cu aprobare de reglementare, care să facă printr-o mafie vaccinuri sigure. Aceste lucruri trebuie să treacă printr-o serie de teste. Fiecare proces de fabricație trebuie privit într-un mod foarte atent”, a mai spus Gates.

Nick Dearden, director executiv al Global Justice Now, unul dintre principalele grupuri partenere dintr-o coaliție internațională care solicită derogări de brevet OMC la o reuniune crucială a organismului mondial luna viitoare, a caracterizat observațiile lui Gates – și cadrul ideologic din spatele lor – ca „ dezgustătoare”.

„Cine la numit pe acest miliardar șef al sănătății globale?” a întrebat  Dearden. – A, da, a făcut-o, relatează salon.com.

De asemenea jurnalistul Stephen Buryani, care sâmbătă a scris  un articol detaliat pentru Guardian cu privire la necesitatea urgentă de exonerare  de brevete și de partajare a tehnologiei, a oferit o viziune negativă a argumentelor „îngrozitoare” ale miliardarului împotriva împărtășirii tehnologiei vaccinului. Gates, acuzat de Buryani: „acționează ca un optimist, dar are o viziune cu adevărat dezgustătoare asupra lumii”.