Evenimentul ZileiSocialStudiu. Persoanele supraponderale sunt predispuse la forme grave de COVID-19

Studiu. Persoanele supraponderale sunt predispuse la forme grave de COVID-19

Studiu. Persoanele supraponderale sunt predispuse la forme grave de COVID-19
Persoanele supraponderale prezintă un risc mai mare de a face o formă severă COVID-19, se arată într-un studiu publicat de un grup de cercetători britanici.

Persoanele supraponderale riscă să facă o formă mai gravă de COVID-19. Informația apare într-un studiu publicat de revista britanică The Lancet Diabetes & Endocrinology, după cum relatează EFE.

Cercetarea a fost condusă de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Oxford și se bazează pe observații asupra 6,9 milioane de persoane care trăiesc în Marea Britanie. Studiul include datele a 20.000 de pacienţi cu COVID-19 care au fost internaţi sau care au decedat în primul val al pandemiei.

Concluziile cercetării arată că riscul de a face o formă gravă a bolii creşte la persoanele care au indicele masei corporale (IMC) mai mare de 23 kg/m2, considerat de categorie sănătoasă.

Astfel, conform autorilor cercetării, cu fiecare unitate adăugată peste acest prag al IMC, probabilităţile de spitalizare pentru COVID-19 cresc cu 5%. În ceea ce privește riscul de a ajunge la terapie intensive, acesta crește cu 10%.

Pe de altă parte, studiul susţine că și persoanele subponderale, care au un IMC mai mic de 18,5, sunt de asemenea vulnerabile la o formă mai severă de COVID-19.

Studiul analizează toate pragurile IMC

Autorii studiului semnalează că efectele excesului de greutate la cei care riscă să sufere de complicaţii asociate noului coronavirus nu afectează în egală măsură toate grupurile de vârstă. Astfel, tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani sunt mai vulnerabili la boală. În schimb, riscul excesului de greutate după vârsta de 60 de ani are un impact puţin semnificativ, iar la cei cu vârsta peste 80 de ani nu are niciun impact.

Comparând datele privind categoriile etnice, cercetătorii au aflat că persoanele de culoare cu un indice mai mai mare de IMC sunt mai predispuse să sufere o formă mai severă de COVID-19.

Deşi studii prealabile au dovedit că obezitatea poate fi asociată complicaţiilor de COVID-19, cercetarea publicată de revista The Lancet este prima care analizează toate pragurile IMC.

„Aceste descoperiri sugerează că politicile de vaccinare trebuie să prioritizeze persoanele supraponderale, mai ales acum când campaniile se adresează şi categoriilor mai tinere”, notează într-un comunicat autoarea principală a studiului, Carmen Piernas, cercetător la Nuffield Department of Primary Care Health Sciences din cadrul Universităţii Oxford.


Accesează: