Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi. Au descoperit o nouă afecțiune neurologică provocată de Covid-19
- Antonia Hendrik
- 28 aprilie 2021, 23:15
Cercetătorii continuă să investigheze efectele complete ale acestei boli, inclusiv cele neobișnuite. În urma cercetărilor au descoperit o nouă afecțiune neurologică rară care are legătură cu noul coronavirus.
Mielita transversă acută (ATM) este o inflamaţie a măduvei spinării care poate provoca durere, paralizie și probleme senzoriale. Această nouă boală a fost identificată în 43 de cazuri de adulți COVID-19 din 21 de țări, cu vârste cuprinse între 21 și 73 de ani, precum și 3 copii cu vârste 3 - 14 ani.
Raportul cuprinde şi cercetări anterioare, iar datele noi sunt suficiente pentru a justifica noua cercetare. Într-un anumit an, incidența ATM-ului este estimată la doar 1,34-4,6 cazuri pe milion de persoane. În schimb, pe parcursul unei perioade de 10 luni, incidența ATM numai la pacienții cu COVID-19 a ajuns să fie de aproximativ 0,5 cazuri pe milion, declanșând steaguri roșii pentru cercetători.
Noul studiu arată o evoluţie crescută a bolii la pacienţii Covid-19
„Am descoperit că ATM este o complicație neurologică neașteptat de frecventă a COVID-19”, scriu cercetătorii. Cele mai multe cazuri (68 la sută) au avut o latentă de 10 zile la 6 spptămâni, care pot indica complicații neurologice post-infectioase mediate de raspunsul gazdei la virus.
Noua cercetare se adaugă la ceea ce știm deja în ceea ce privește COVID-19 și complicațiile neurologice: boala a fost asociată cu numeroase probleme ale sistemului nervos, cum ar fi un efect persistent de „ceață cerebrală”.
În aceste 43 de cazuri, s-a constatat că leziunile măduvei spinării duc la tetrapllegie și paraplegie, cu alte probleme asociate, inclusiv pierderea controlului vezicii urinare. Cercetarea a fost întreprinsă după descoperirea unui caz în Panama.
Alte cazuri au fost apoi colectate din literatura științifică publicată în perioada martie 2020 - ianuarie 2021: „Această revizuire confirmă faptul că ATM-ul nu este neobișnuit ca o complicație neurologică asociată cu infecția COVID-19 din întreaga lume, responsabilă probabil de 1,2% din toate complicațiile neurologice cauzate de acest coronavirus ”, concluzionează echipa .
Mai mult, echipa constată, de asemenea, că trei cazuri de ATM au apărut în studiile cu vaccin AstraZeneca
În timp ce fiecare a fost investigat, cercetătorii notează în acest studiu că ar putea oferi un indiciu cu privire la mecanismele imune implicat: „Patogeneza ATM rămâne necunoscută, dar este de conceput că antigenele SARS-CoV-2 pot induce mecanisme imune care conduc la mielită”, scriu ei .
Cercetările anterioare au identificat complicații la sarcini pentru femeile care se infectează cu COVID-19. În timp ce coronavirusul ar putea intra sub control în mai multe țări din lume - în ciuda amenințării cu noi tulpini - cercetările privind efectele COVID-19 vor continua mai mult timp după terminarea pandemiei . Cercetarea a fost publicată în Frontiers in Immunology .