Evenimentul Zilei > Social > Vaccin Covid-19. Reacția de paralizie facială a fost infirmată
Vaccin Covid-19. Reacția de paralizie facială a fost infirmată

Vaccin Covid-19. Reacția de paralizie facială a fost infirmată

Ministerul Sănătății a infirmat diagnosticul de joi, de paralizie facială, în cazul tinerei din județul Vâlcea, ca reacție adversă la rapelul vaccinului COVID-19 al Pfizer.

Vaccin Covid-19: Reacția de paralizie facială a fost infirmată! Ministerul Sănătății a făcut mai multe precizări referitoare la cazul femeii de 32 de ani din Vâlcea. Tânărul medic a prezentat suspiciune de paralizie facială periferică dreaptă după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty). Ministerul Sănătății a informat, în data de 4 februarie, despre această reacție adversă. A fost cea mai severă reacție adversă înregistrată în România de la debutul campaniei de imunizare.

Vaccin Covid-19: Investigațiile complexe au infirmat diagnosticul

Vineri, ministerul a revenit cu explicații. Astfel, potrivit primului buletin de raportare a reacțiilor adverse post-vaccinare (RAPI), parafat de un medic specialist neurolog, pacienta prezenta simptomatologia unei paralizii faciale periferice drepte, mioclonii, episoade intermitente de vertij și subfebrilitate.

Însă toate investigațiile complexe efectuate ulterior debutului clinic au infirmat diagnosticul de paralizie facială periferică dreaptă. Investigațiile au fost efectuate atât la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, cât și la Spitalul Universitar de Urgență din București. În prezent, pacienta se află în stare clinică bună. Rezultatele analizelor sale nu au arătat modificări patologice.

Vaccin Covid-19: Reacția a fost infirmată!  Reacția Comirnaty este inclusă în prospectul Pfizer

Joi a fost semnalată prima reacție adversă rară din România la vaccinul Pfizer. O doctoriță de 32 de ani din județul Vâlcea care s-a vaccinat a dezvoltat paralizie facială temporară. Reacția a fost înregistrată după administrarea celei de a doua doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty), a anunțat ministerul de resort. Doctorița și-a revenit complet în scurt timp.

Paralizia facială temporară este o reacție adversă extrem de rară înregistrată la vaccin. Este o reacție similară cu cea din cazul anesteziei care se face la stomatolog, ce induce paralizie temporară a unei părți a feței, arată Hotnews. Pacienții își revin complet în jumătate de oră, maxim o oră.

De la debutul campaniei de vaccinare, au fost în total 2.030 de reacții adverse: 482 reacții de tip local cu durere la locul injectării și 1.548 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie). Alte 13 reacții adverse sunt în curs de investigare.