Calendar ortodox, 14 decembrie. Prăznuirea a patru sfinți, este dezlegare la ulei și vin în Postul Crăciunului

Calendar ortodox, 14 decembrie. Prăznuirea a patru sfinți, este dezlegare la ulei și vin în Postul Crăciunului

Credincioșii prăznuiesc în această zi, 14 decembrie, patru sfinți importanți, Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie, iar cu această ocazie este dezlegare la ulei și vin în postul Crăciunului.

Calendar ortodox 14 decembrie. Sfinţii Mucenici Tirs şi Calinic au trăit în perioada împăratului Deciu (249-251), iar după ce guvernatorul Cumbriciu a dat poruncă, cei doi urmași ai lui Iisus Hristos au avut de pătimit pentru credința lor, la care nu au vrut să renunțe, indiferent de chinurile prin care au trecut.

Sfântul Tirs a mărturisit în fața judecătorului că el a ales să urmeze credința creștină pentru că aceasta este „curată și adevărată”, lucru care l-a pus în poziția de a îndura multe suplicii. Spre mirarea tuturor însă, rănile Mucenicului s-au vindecat.

Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie. Calendar ortodox 14 decembrie

Credincioșii au găsit în acest lucru un mare motiv de bucurie, însă guvernatorul Cumbriciu trebuia să găsească o cale de a ieși din situația în cauză, motiv pentru care a amânat procesul de judecată pentru a doua zi. Noaptea, Episcopul Cezareei a venit în temniţa Mucenicului Tirs şi l-a botezat, acesta fiind numai catehumen, potrivit informațiilor publicate în Calendarul Ortodox. Sfântul Calinic a fost omorât cu sabia, în timp ce Tirs a îngenuncheat, și-a făcut semnul crucii și a trecut la cele veșnice.

Marea persecuție cu care s-au confruntat credincioșii

Sfinții Filimon și Apolonie au trăit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305). În anul 303 începuse cea de-a zecea persecuție împotriva credincioșilor.

În rândul celor care au avut de plătit cu viața pentru credința în Iisus Hristos s-au numărat și Sfântul Filimon și prietenul său, Sfântul Apolonie. Cei doi mucenici au fost supuși chinurilor îndelungate, în cele din urmă trecând la cele veșnice.

Tot în această zi pomenirea celor patru ostaşi din garda împărătească, ce au pătimit împreună cu Sfântul Arian

Diocleţian, după ce a chinuit pe sfinţi cu felurite chinuri, a aruncat pe Sfântul Arian legat cu lanţuri într-o groapă adâncă şi a acoperit groapa cu pământ; a pus deasupra gropii scaunul său şi a poruncit ostaşilor să joace, zicând: "Să vedem dacă va veni Dumnezeul lui Arian ca să-l scoată din groapa asta". Apoi a plecat la palat.

Când s-a dus să se culce, a văzut atârnate deasupra patului piatra şi lanţurile purtate de Arian, iar pe Arian aşezat pe pat. Împăratul s-a spăimântat şi a socotit că este vrăjitor. Atunci l-a aruncat în mare împreună cu cei patru ostaşi din garda împărătească, ce crezuseră împreună cu el în Hristos. Delfinii au luat moaştele lor, ce se aflau în cei cinci saci în care fuseseră băgaţi, şi le-a scos la ţărm la Alexandria, unde au fost îngropate într-un loc de seamă.

Tot în această zi, pomenirea înfricoşătoarei ameninţări a cutremurului ce a fost adus asupra noastră cu iubire de oameni şi de care mai presus de orice nădejde ne-a izbăvit Domnul cel iubitor de oameni.