Ultimul studiu. O nouă categorie de persoane intră în categoria de risc în lupta cu SARS-CoV-2

Ultimul studiu. O nouă categorie de persoane intră în categoria de risc în lupta cu SARS-CoV-2 sursa foto. EVZ

Femeile gravide cu COVID-19 au avut un risc mai mare de complicații și deces decât cele care nu au contractat virusul, se arată în studiul suplimentar asupra riscurilor crescute pe care le prezintă virusul în timpul sarcinii.

Studiul realizat cu 2.130 de femei gravide din 18 țări, a constatat că femeile însărcinate care au COVID-19 prezintă un risc mai mare de complicații şi chiar deces.

Studiul global, publicat joi în JAMA Pediatrics, a constatat că femeile gravide care au luat COVID-19 au de 22 de ori mai multe șanse de a muri decât femeile însărcinate care nu au contractat virusul. De asemenea, s-a constatat că acestea prezintă un risc crescut de complicații severe la sarcină, inclusiv pre eclampsie, naștere prematură și internare în unități de terapie intensivă.

La ce pericole să se aștepte femeile însărcinate

Persoanele care erau simptomatice sau aveau comorbidități, cum ar fi diabetul sau erau supraponderale, aveau un risc mai mare de complicații și deces, au spus cercetătorii. Iar femeile gravide care au avut infecții asimptomatice au avut un risc mai mare de pre eclampsie, deși altfel au avut rezultate similare cu femeile însărcinate care nu au fost diagnosticate cu COVID-19, au spus cercetătorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiul a constatat că nou-născuții femeilor diagnosticate cu COVID-19 au fost mai predispuși să se nască prematuri și să aibă complicații severe.

Medicii de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington și Universitatea din Oxford au condus cercetarea. Studiul a înscris 2.130 de femei gravide din 43 maternități din 18 țări și a fost realizat din aprilie până în octombrie 2020.

Se recomandă vaccinarea femeilor gravide deși studiile sunt limitate

„Aș recomanda cu tărie ca toate femeile însărcinate să primească vaccinurile COVID-19”, a spus dr. Michael Gravett, profesor de obstetrică și ginecologie la UW Medicine și unul dintre autorii principali ai studiului, într-un comunicat.

Există date limitate privind siguranța vaccinurilor COVID-19 la gravide. Un studiu publicat în American Journal of Obstetrics & Gynecology în martie a constatat că vaccinurile Pfizer și Moderna sunt sigure și eficiente la persoanele însărcinate și care alăptează.

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă faptul că persoanele însărcinate „ar putea alege să fie vaccinate”. Sarcina este clasificată ca o afecțiune medicală cu risc ridicat de către CDC, care „deși riscul general al bolilor severe este scăzut, persoanele însărcinate prezintă un risc crescut de boală severă din cauza COVID-19 în comparație cu persoanele care nu sunt însărcinate”.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca femeile însărcinate cu risc crescut de expunere la COVID-19 sau care au comorbidități şi le-ar crește riscul de boli severe să fie vaccinate în consultare cu medicul personal.

UW Medicine și Universitatea din Oxford a înrolat în studiu 706 de femei cu un diagnostic COVID-19

Fiecare femeie diagnosticată cu COVID-19 a fost comparată cu două femei însărcinate neinfectate care au născut în același spital în același timp, potrivit UW Medicine. Dintre femeile diagnosticate cu COVID-19, 13% dintre sugari au testat pozitiv pentru COVID-19 la naștere. Nașterea prin cezariană a crescut riscul unui test COVID-19 pozitiv la sugari, deși alăptarea nu a făcut-o, au descoperit cercetătorii.

Respirația grea, durerea toracică și tuse cu febră au fost asociate cu o creștere „substanțială” a riscului de complicații pentru mamă și nașterea prematură, a constatat studiul.

Sub 2% dintre cei înscriși în studiu care au avut un diagnostic COVID-19 au murit

Dintre aceste 11 femei, patru aveau pre eclampsie severă, cinci aveau insuficiență respiratorie înainte de naștere și două au murit în decurs de o săptămână de la naștere după ce au fost admise la UCI. O femeie care nu a avut un diagnostic COVID-19 a murit din cauza cancerului hepatic preexistent și a cirozei, scrie abcnews.