Campania de vaccinare. Informații esențiale pentru femeile gravide și mamele care alăptează

Campania de vaccinare. Informații esențiale pentru femeile gravide și mamele care alăptează Sursa foto: Pixabay

Campania de vaccinare include și femeile gravide, dar și pe cele de vaccinare. Nu există riscuri pentru aceste persoane.

Campania de vaccinare aflată în plină desfășurare în majoritatea țărilor lumii naște și destule întrebări. Una dintre ele vizează oportunitatea imunizării femeilor însărcinate. Dar și a mamelor care alăptează. Oficialii de la Ministerul Sănătății au publicat, marți, un mesaj, pe contul de Facebook. Femeilor aflate în această situație li s-a transmis că nu au de ce să-și facă griji, dacă vor să se vaccineze. Nu se cunosc efecte adverse ale vaccinului pentru gravideși persoanele care alăptează.

Ele sunt sfătuite să se prezinte la un medic înainte de-a ajunge la un centru de vaccinare.

Campania de vaccinare include și gravidele, și femeile care alăptează

Este permisă imunizarea femeilor gravide, care alăptează sau care plănuiesc să rămână însărcinate cu vaccinurile anti COVID-19 Pfizer-BioNTech și Moderna. Înainte de a lua această decizie, este recomandat să consultați un medic.

Datorită mecanismului de acțiune al vaccinurilor ce utilizează ARN-ul mesager, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) consideră că este puțin probabil ca vaccinarea să prezinte un risc specific pentru femeile gravide.

Companiile care au dezvoltat cele două vaccinuri nu au făcut studii specifice pentru a observa efectele vaccinării la femeile gravide și la cele care alăptează. În aceste două cazuri, este recomandat ca înainte de a lua o decizie, să discutați cu medicul specialist. Acesta poate să vă ajute să evaluați o balanță risc-beneficiu, individualizată pentru fiecare pacientă în parte.

Care sunt riscurile pentru femeile ce au în vedere să rămână însărcinate

În cazul femeilor de vârstă fertilă ce plănuiesc să rămână însărcinate, comunitatea științifică medicală nu se așteaptă ca vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm să conducă la infertilitate. Decizia de vaccinare vă aparține în totalitate. Vă recomandăm să cereți sfatul medicului de familie sau al medicului curant înainte să luați această hotărâre.” Este mesajul postat de cei de la Ministerul Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News