Calendar ortodox, 2 martie. Pomenirea Sfântului Teodot, care a suportat chinuri cumplite din cauza credinței

Calendar ortodox, 2 martie. Pomenirea Sfântului Teodot, care a suportat chinuri cumplite din cauza credinței Sursa foto: Arhiva EVZ

În Calendarul Ortodox sunt prăznuiți, azi, 2 martie, Sfântul Teodot și Sfântul Nicolae Planas. Sfântul Teodot este pomenit și pe 7 iunie pentru că a fost ziua în care a primit cununa muceniciei pentru Mântuitorul Iisus Hristos.

Sfântul Mucenic Teodot păstorea ca episcop în orașul Cirene din insula Cipru, în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor declanșate de împăratul Licinius (307-323).

Acesta a ajuns la Sabin, guvernatorul insulei și i-a cerut să se lepede de Hristos și să se închine zeilor păgâni. Teodor a refuzat și a fost amenințat cu tortura. Episcopul i-a răspuns:

„Dacă ai ști tu bunătatea Dumnezeului meu, în Care îmi pun eu nădejdea, și tu ai vrea să suferi aceste chinuri, numai să dobândești ceea ce am eu.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfântul Teodot a fost supus la chinuri cumplite

Teodot a fost supus unor chinuri groaznice. A fost așezat pe un grătar de fier sub care era aprins un foc, apoi i s-au bătut cuie în tălpi și a fost obligat să meargă. Acesta nu a renunțat la credință și a fost o inspirație pentru mulți credincioși. Au ales să-i poarte numele.

Guvernatorul a poruncit să fie întemnițat. După cinci zile, Sfântul Mucenic Teodot a fost scos din temniță și supus la chinuri greu de imaginat. Sabin nu l-a iertat nici de data aceasta și a poruncit să fie întemnițat pentru a nu îi încuraja pe oameni cu credința creștină.

Sfântul Mucenic Teodot a stat închis până în anul 313, când împăratul Constantin cel Mare a hotărât să înceteze persecuțiile împotriva creștinilor. Teodot a revenit la episcopia lui din Cirene, dar s-a stins din viață în anul 315.

iața sa este arătată la 18 mai, când au pătimit cele șapte fecioare ale căror moaște le-a îngropat. Sfântul Sfințit Mucenic Teodot este amintit și la 7 iunie, ziua în care a primit cununa muceniciei pentru Mântuitorul Iisus Hristos.

Sfântul Nicolae Planas

Pe 2 martie, creștinii îl sărbătoresc și pe Sfântul Nicolae Planas. Acesta s-a născut în anul 1851 în insula Naxos din Grecia. S-a căsătorit la o vârsta fragedă și a avut un copil, dar a rămas văduv. A fost canonizat de Patriarhia Constantinopolului în 1992. Planas este considerat în continuare ocrotitorul celor căsătoriți și al tinerilor care doresc să își găsească jumătatea.

Sfântul Nicolae Planas a devenit cunoscut pentru buzunarele pline de pomelnice cu mii de nume pe care le pomenea zi și noapte la proscomidie și la Sfânta Liturghie.