Calendar Ortodox, 9 aprilie. Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei

Calendar Ortodox, 9 aprilie. Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei Sursa: Arhiva EVZ

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește astăzi, 9 aprilie, pe Sfântul Mucenic Eupsihie. Acesta s-a născut către jumătatea veacului al III-lea, în Cezareea Capadociei, dintr-o familie de patricieni cu credință în Hristos. Eupsihie s-a născut într-o familie de nobili creștini, fiind crescut de mic în dragostea de Dumnezeu și de semeni.

Calendar Ortodox. În anul 362, al doilea de domnie al lui Iulian Apostatul, care a urmărit să reinstituie păgânismul în Imperiul Roman și să-i elimine pe „galileeni”, cum îi numea el pe cei care credeau în Hristos, Eupsihie a decis să se căsătorească cu o tânără nobilă, creștină și ea.

Calendar Ortodox. Sfântul Mucenic Eupsihie a suferit torturi grele

Chiar în timpul cununiei, un cortegiu format din păgâni a trecut pe acolo, îndreptându-se spre un templu al zeiței Fortuna, aflat în apropiere.

Eupsihie și alți creștini au mers la templul cu pricina și au dărâmat statuile idolilor, provocând mari stricăciuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Auzind, Iulian a poruncit ca vinovații să fie decapitați, ca mulți creștini să fie înrolați în armată și cu toții să plătească taxe și să reconstruiască templul, pe cheltuiala lor.

Sfântul Eupsihie a fost prins de soldați, legat de un copac și torturat cumplit, prin smulgerea cărnii de pe corp cu cârlige de fier. Apoi i s-a tăiat capul.

Sfântul Mucenic Eupsihie a fost canonizat în anul 362.

După moartea lui Iulian, creștinii din Cezareea au zidit o biserică frumoasă deasupra mormântului Sfântului Eupsihie.

În această zi se rostește Rugăciunea Inimii

Conform tradiției, în această zi este bine să rostești Rugăciunea Inimii a lui Arsenie Boca, care îți va aduce succes pe toate planurile și te va face un om mai bun.

„Doamne, Dumnezeule, mare Împărat şi fără de început, trimite, Doamne, pe Mihail Arhanghelul Tău în ajutorul meu, ca să mă apere de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi.

O, Mihaile, mare Arhanghele, întâi stătător şi voievod al puterilor cereşti, fi mie ajutor în toate: în boale, în strâmbătăţi, în mâhnire, în pustiu, pe cale, pe apă, în călătorie, căsătorie, serviciu, şcoală, şi mă izbăveşte de toată înşelăciunea cea diavolească. Iar cănd mă vei auzi pe mine, roaba ta, rugându-mă ţie şi chemând numele tău, grăbeşte spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea.

Aşa, mare Arhanghele, biruieşte pe toţi care se împotrivesc mie, mă apără şi mă acoperă de cel viclean cu puterea cinstitei Cruci şi cu solirile marilor Arhangheli: Gavriil, Rafail, Uriil, Varahiil, Salatiil, Ieremiil şi Egudiil şi ale puterilor cereşti, totdeauna, acum şi pururi şi în veci. Amin”