Calendar Ortodox, 5 Aprilie 2022. Sfinții pe care credincioșii îi pomenesc astăzi. Ce să faci pentru bunăstarea familiei

Calendar Ortodox, 5 Aprilie 2022. Sfinții pe care credincioșii îi pomenesc astăzi. Ce să faci pentru bunăstarea familiei

Calendarul Ortodox prăznuiește, astăzi, 5 aprilie, pe  Sfinții Mucenici Agatopod și Teodul. Sfinții Mucenici Agatopod și Teodul  au trăit în vremea împăraților Dioclețian (284-305) și a co-imperatorului Maximian (285-305). Agatopod era diacon și se afla la vârsta senectuții, iar Teodul era lector.

Calendar Ortodox, 5 Aprilie 2022. Sfinţii Mucenici Teodul şi Agatopod sunt pomeniţi în Calendarul Creştin Ortodox la data de 5 aprilie.

Cei doi Sfinţi Mucenici au trăit în vremea împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Agatopod a fost cunoscut drept diacon, iar Teodul a fost citeț – lector în Biserica din Tesalonic.

Calendar 5 Aprilie 2022. Sfinții ce trebuie pomeniți în această zi

Agatopod era cu rânduiala diacon, bătrân de ani şi foarte înţelept, împodobit cu cărunteţe, iar Teodul era citeţ, tânăr şi frumos la faţă, fiind în anii tinereţii şi vieţuind în curăţie şi fără de prihană, fiu al unor cinstiţi părinţi creştini, care avea fraţi după trup, pe Capiton, Mitrodor şi Filostorghie, toţi desăvârşiţi drept credincioşi către Dumnezeu, se scrie într-unul din volumele Vieţile Sfinţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trăind în vremurile prigoanelor lui Dioclețian împotriva creștinilor, Teodul şi Agatopod au fost chemați la Împărat. Ajunși la curtea Împăratului, au strigat: „Creștini suntem!”.

Li s-a cerut atunci să se lepede de Hristos și să se închine la idoli, însă au refuzat categoric. Așa se face că au fost aruncați în temnița și lăsați înfometați acolo. Păstrându-și credința în suflet, au ajuns să fie osândiți la moarte prin înecarea în mare. Le-au legat mâinile la spate și pietre grele la gât, apoi duși la locul de unde urmau să fie aruncați în mare.

În clipele dinainte ca Agatopod să fie aruncat în adâncuri, acesta a strigăt: „Iată botezul nostru cel de al doilea, cel care spală toate păcatele noastre, așa încât curați să ne înfățișăm noi înaintea Domnului nostru Iisus Hristos.”

La scurt timp după ce au fost uciși, valurile au adus la mal trupurile lui Teodul şi Agatopod. Văzând minunea, credincioșii i-au îngropat cu cinste. Mai apoi, Sfântul Teodul le-a apărut apropiaților săi ca înger în strai luminos și le-a dat porunca să împartă averea rămasă celor săraci.

Troparul Sfinţilor Mucenici Teodul şi Agatopod

Troparul Sfinţilor Mucenici Teodul şi Agatopod:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri.

Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astăzi pomenim pe Sfânta Teodora din Tesalonic, făcătoarea de minuni

Sfânta Cuvioasă Teodora s-a născut în insula Eghina, în anul 812, din părinți creștini drept credincioși, Antonie și Hrisanta. A venit pe lume în perioada iconoclastă a domniei împăratului Mihail Valvos (820-829).

Sfânta Teodora și-a găsit alinarea la Mănăstirea Sfântului Mare Mucenic Ștefan, la numai 25 de ani, după moartea soțului. A trecut la cele veșnice la 80 ani. După moarte a început să facă minuni. În timpul slujbei de înmormântare moaștele sale au răspândit bună mireasmă.

Se spune că în această zi de sărbătoare trebuie să o rugăm pe Cuvioasă să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuirea sufletelor.

În Calendarul Ortodox mai sărbătorim pe Sfinții mucenici Claudie, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Serapion si Nichifor; Preacuvioasei Maicii noastre Teodora cea din Tesalonic, Sfinților mucenici Teodora si Didim; Sfântului mucenic Termu; Sfântului Mucenic Pompie; Sfântului Zinon și sfinților mucenici Maxim şi Terentie, Sfântului nou mucenic Gheorghe, care s-a nevoit în noul Efes, în anul 1801, si care prin sabie s-a săvârșit, potrivit basilica.ro.