Evenimentul Zilei > Social > Inscripția „Hristos, născut din Maria”, descoperită în Israel. FOTO
Inscripția „Hristos, născut din Maria”, descoperită în Israel. FOTO

Inscripția „Hristos, născut din Maria”, descoperită în Israel. FOTO

Inscripția „Hristos, născut din Maria”, descoperită în Israel. Inscripţia de pe piatră a fost scrisă în limba greacă, anunţă Autoritatea Antichităților din Israel.

Inscripția „Hristos, născut din Maria”, descoperită în Israel. Arheologii au dezgropat o piatră pe care este scris: „Hristos, născut de Maria”.

Piatra inscripționată în limba greacă făcea parte cândva dintr-un buiandrug care decora intrarea într-o biserică. Care era situată în ceea ce este acum et-Taiyiba. Un sat in nordul Văii Jezreel din Israel.

Biserica în sine datează de la sfârșitul secolului al V-lea d.Hr. Ceea ce înseamnă că ar fi putut fi construită în timpul  Imperiului Bizantin. În plus față de elementul de construcţie, arheologii au descoperit că biserica necunoscută anterior. Aceasta conținea trotuare pavate cu mozaic dispuse într-un design geometric.

O inscripție greacă recent descoperită datând de acum 1.500 de ani începe cu fraza „Hristos născut din Maria”.

Inscripția „Hristos, născut din Maria”. Cu ce scop a fost făcută?

Inscripția a fost cel mai probabil creată pentru ceremonia de dedicare a bisericii, a explicat Leah Di-Segni, cercetător la Institutul pentru Arheologie al Universității Ebraice din Ierusalim. El este care a tradus textul. „Hristos, născut de Maria.

Această lucrare a celui mai temător și evlavios episcop Teodosiu și mizerabilul Toma a fost construită din temelie. Oricine intră trebuie să se roage pentru ei”, arată inscripția.

Fraza de la început, „Hristos, născut de Maria”, a fost cel mai probabil concepută pentru a-l proteja pe cititor de forțele răului, aceasta fiind o frază comună folosită în inscripțiile și documentele din acea perioadă, a precizat Di-Segni.

„Hristos, născut din Maria”. „Inscripția îi întâmpină și îi binecuvântează pe cei care intră în biserică

„Prin urmare, este clar că această clădire este o biserică și nu o mănăstire: Bisericile îi întâmpinau pe credincioși la intrarea lor, în timp ce mănăstirile aveau tendința de a nu face acest lucru”, a mai explicat Di-Segni într-un comunicat de presă al IAA.

Rămășițele bisericii unde a fost găsită inscripția.

Cine era Teodosiu, unul dintre bărbații despre care vorbește inscripția

Teodosiu, unul dintre bărbații la care inscripția face referire, a fost unul dintre primii episcopi creștini și fondator al clădirii. Teodosiu era un episcop regional, ceea ce înseamnă că avea autoritatea religioasă asupra metropolei Bet She’an, care includea ceea ce este acum et-Taiyiba.

„Aceasta este prima dovadă a existenței bisericii bizantine în satul et-Taiyiba și se numără printre alte descoperiri care atestă activitățile creștinilor care trăiau în această regiune”, a spus Walid Atrash, arheolog de la IAA, potrivit Live Science.