Rețeta de pui cu unt, în centrul unei bătălii juridice de 188.000 de lire sterline

Rețeta de pui cu unt, în centrul unei bătălii juridice de 188.000 de lire sterline Sursa foto: Dreamstime.com

Întrebarea cine a inventat acest fel de mâncare - preparat cu bucăți de pui gătite în tandoor, amestecate într-un sos de roșii cu bucăți de smântână și unt - va fi soluționată în instanță.

Este unul dintre cele mai îndrăgite feluri de mâncare din India. Dar puiul cu unt este la fel de controversat pe cât este de delicios, două lanțuri de restaurante indiene fiind implicate într-o bătălie juridică pentru revendicarea originii sale.

Proprietarii Moti Mahal, un renumit restaurant din Delhi, au intentat un proces împotriva lanțului rival Daryaganj, acuzându-l că a pretins în mod fals că a inventat acest fel de mâncare, precum și dal makhani, un fel de mâncare populară din linte care este, de asemenea, făcută cu unt și smântână.

Moti Mahal, care i-a avut printre oaspeți pe regretatul președinte american Richard Nixon și pe primul prim-ministru indian Jawaharlal Nehru, susține că fondatorul său - Kundan Lal Gujral - a creat puiul cu unt înainte de împărțirea Indiei și a Pakistanului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta susține că acest fel de mâncare - preparat cu bucăți de pui gătite în tandoor, amestecate într-un sos de roșii cu smântână și unt - a fost inventat în anii 1930, când restaurantul a fost deschis pentru prima dată în Peshawar (acum în Pakistan), înainte de a se muta la Delhi.

Rețeta de pui cu unt, disputată aprig

Daryaganj, care a fost înființat în 2019 - susține că un membru al familiei sale fondatoare - Kundan Lal Jaggi - a făcut un parteneriat cu Gujral de la Moti Mahal pentru a deschide restaurantul din Delhi în 1947, iar felul de mâncare a fost inventat acolo.

Acesta susține că acest lucru îi dă dreptul de a revendica, de asemenea, crearea felului de mâncare.

Familia Gujral solicită despăgubiri de 240.000 de dolari (188.000 de lire sterline), susținând, de asemenea, că Daryaganj a copiat aspectul site-ului web al Moti Mahal și „aspectul restaurantelor sale”.

„Nu poți lua moștenirea cuiva”, a declarat Monish Gujral, director general la Moti Mahal.

Disputa a captat atenția întregii națiuni, televiziunile indiene difuzând secvențe despre istoria acestui fel de mâncare, iar dezbaterea a făcut ravagii pe rețelele de socializare. „Este un caz unic și neobișnuit. Chiar nu se știe cine a creat primul fel de mâncare de pui cu unt. Instanța va fi pusă la grea încercare și va trebui să se bazeze pe dovezi circumstanțiale”, a declarat Ameet Datta, avocat specializat în proprietate intelectuală la Saikrishna & Associates din India.

Mărturiile unor persoane care pot face legătura între marcă și felul de mâncare pe care l-au consumat cu zeci de ani în urmă ar putea fi esențiale, a adăugat el.

Cazul a fost audiat pentru prima dată de Înalta Curte din Delhi săptămâna trecută, iar următoarea audiere va avea loc în luna mai, potrivit news.sky.com.