Evenimentul ZileiSocialRafila a lămurit multe curiozităţi despre vaccinul împotriva Covid-19. Care ar fi singura problemă

Rafila a lămurit multe curiozităţi despre vaccinul împotriva Covid-19. Care ar fi singura problemă

VIDEO
Prof. dr. Alexandru Rafila a vorbit vineri, la Digi24, despre cele mai importante semne de întrebare pe care le au românii despre vaccinul împotriva Covid-19 şi a oferit răspunsuri lămuritoare, pe înţelesul tuturor.

Astfel, cel care a fost ales membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a abordat deschis subiectul contraindicațiilor vaccinului. Rafila a subliniat că sunt foarte puține afecțiuni care să împiedice administrarea vaccinului împotriva Covid-19.

Fosta propunere a PSD pentru funcţia de premier al României a precizat că o simplă răceală sau alergie nu sunt nicidecum piedici împotriva vaccinării anti -Covid-19. Inclusiv cei care au avut Covid-19 se pot vaccina. Totuşi, în cazul lor există o singură condiţie: este mai bine să o facă după o perioadă în care organismul să capete și imunitatea naturală dezvoltată în urma bolii.

Niciun pericol pentru cei cu boli autoimune

„Există foarte puține boli care să contraindice vaccinarea. Vorbim în primul rând de boli acute, boli febrile, dar dacă sunt foarte serioase. O simplă răceală nu contraindică vaccinarea – și persoanele care au o mică răceală se pot vaccina.

Singura problemă care este mai degrabă legată nu de o contraindicație absolută, ci de eficacitatea vaccinării… s-ar putea să fie persoanele care sunt imunodeprimate din cauza unui tratament sau din cauza unei afecțiuni și la care, dacă vreți, vaccinul ar produce mai greu un răspuns.

Asta nu înseamnă că acestea nu se pot vaccina. Dimpotrivă, ele se pot vaccina, însă câteodată la ele rezultatele nu sunt așa de spectaculoase”, a declarat Rafila la Digi24. Mai departe, specialistul OMS a răspuns unei alte întrebări care îi preocupă pe cei care vor să facă vaccinul.

Diferenţa dintre acest vaccin şi cele clasice?

În privinţa acestei întrebări, prof. dr. Alexandru Rafila a declarat: „Cei cu boli autoimune își pot consulta medicul, pentru că aceste boli autoimune sunt tratate cronic cu diverse medicamente.

Dar să știți că acest vaccin – spre deosebire de altele, cele clasice, care conțin adjuvanți care să mărească imunitatea – nu conțin așa ceva și este pur și simplu o mică porțiune de ARN mesager care duce la sinteza în organismul nostru a unei proteine asemănătoare cu cea virală. Deci nu discutăm despre adjuvanți sau despre substanțe care să pună la încercare în mod deosebit sistemul imun.”

Recomandări pentru alergici

„Persoanele care suferă de alergii severe nu trebuie excluse de la vaccinare, ci doar supravegheate după administrarea dozei, astfel încât să se poată interveni rapid dacă este nevoie. Trebuie luate măsurile astfel ca, în cazul unei reacții alergice severe, să se poată interveni imediat

Alexandru Rafila este membru PSD

Mai degrabă, la persoane care manifestă în mod frecvent alergii destul de severe, la acele persoane trebuie administrat cu precauție, dar nu trebuie excluse nici măcar acele persoane de la vaccinare – sigur, dacă doresc acest lucru, nu este un vaccin obligatoriu”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

În ceea ce-i priveşte pe cei care au avut Covid-19, aceştia se pot vaccina, dar e de preferat să ţină cont de un anumit aspect: „Persoanele care au avut COVID se pot vaccina, nu există în acest moment o precizare exactă legată de acest subiect.

Sfatul meu este să existe un anumit interval de timp din momentul infecției până la momentul vaccinării, pentru că e bine să lăsăm și ciclul acesta de imunitate naturală care apare în urma bolii să se producă, iar ulterior administrarea vaccinului nu va face altceva decât să consolideze imunitatea naturală obținută prin infecție.

Așa că un interval de 2-3 luni după infecție poate fi luat în calcul pentru vaccinare de către cei care au trecut prin boală. Eu așa o să fac, probabil în martie-aprilie o să mă vaccinez și eu împotriva noului coronavirus.”

sursa: digi24.ro

 


Accesează: