Evenimentul Zilei > Actualitate > Vaccinul salvator a ajuns în România. Cine va fi primul român vaccinat anti-Covid
Vaccinul salvator a ajuns în România. Cine va fi primul român vaccinat anti-Covid

Vaccinul salvator a ajuns în România. Cine va fi primul român vaccinat anti-Covid

Vaccinul așteptat de toată Planeta a ajuns și în România. Autoritățile au anunțat cum se va desfășura campania de vaccinare și cine va fi primul român vaccinat anti-COVID.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au sosit în România vineri, prin Vama Nădlac 2 şi vor ajunge la centrul principal de stocare – Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti sâmbătă dimineaţa. „Asistăm la un moment istoric. Uniunea Europeană nu și-a dezamăgit cetîțenii. Pentru noi, asta înseamnă luminița de la capătul tunelului. Asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Reamintim că Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Ora aproximativă de sosire a vaccinurilor la Institutul Cantacuzino este 7.00.

Vaccinarea începe duminică în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în luptă împotriva COVID-19. Primul român care va fi vaccinat este un medic de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Acestea sunt:

– Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti
-Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov
-Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera
– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca
– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova
– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi
– Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare
– Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

Vaccinarea anti-COVID-19

Vaccinarea se va realiza de către personal medical, cu aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor şi/sau personal medico-sanitar care deţine certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator şi va fi organizat cu respectarea circuitului unidirecţional (flux unidirecţional, fără intersectare). Toate centrele de vaccinare (fixe sau mobile) vor fi deservite de echipe medicale alcătuite din medic şi personal medical auxiliar.

Vaccinarea se va realiza pe baza de programare pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor vaccinării, pentru a menţine un climat favorabil necesar triajului medical, vaccinării propriu-zise şi perioadei de monitorizare post-vaccinare şi pentru a reduce la minimum posibil riscul de pierdere a dozelor de vaccin.

Persoanele se vor putea programa online, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcţiei de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale, după caz.