A fost publicat prospectul. Tot ceea ce trebuie să știți despre vaccinul anti-Covid
- Ionel Sclavone
- 24 decembrie 2020, 17:29
Comisia Europeană a publicat principalele caracteristici ale vaccinului Cominarty, dezvoltat de companiile Pfize și BioNtec, împotriva noului coronavirus. Prospectul este disponibil și în limba română.
Primele 10.000 de doze de vaccin Cominarty (vaccin ARNm COVID-19 modificat nucleozidic) vor ajunge în România pe 26 decembrie, a doua zi de Crăciun. Acestea vor fi distribuite centrelor din țară pentru a fi utilizate în imunizarea cadrelor medicale, începând cu 27 decembrie, data de start a campaniei de vaccinare.
În acest context, au apărut și informațiile despre principalele caracteristici ale noului vaccin, pe site-ul Comisiei Europene. Pe scurt,
Ce este Cominarty și pentru ce se utilizează
Cominarty este un vaccin pentru prevenirea bolii coronavirusului 2019 (COVID-19), care se administrează la adulți și adolescenți cu vârsta de cel puțin 16 ani. Acesta conține o moleculă numită ARN mesager (ARNm), care determină sistemul imunitar să producă anticorpi ș cellule sanguine care acționează împotriva SARS CoV-2, oferind protecție împotriva COVID-19. Întrucât nu conține virusul, în sine și, pe cale de consecință Cominarty nu poate cauza boala.
Cum se administrează vaccinul
Cominarty se administrează după diluare, sub formă unei injecții de 0,3 ml, de obicei în mușchiul din partea superioară a brațului. Fiecare persoană va primi două doze, la interval de cel puțin 21 de zile.
După prima doză, la trecerea celor 21 de zile trebuie să se administreze cea de-a doua, din același vaccin, pentru finalizarea schemei de tratament.
Pentru informații suplimentare cu privire la utilizarea Cominarty, producătorii recomandă citirea prospectului sau o discuție cu un cadru medical.
Cum acționează Cominarty
Vaccinul conține o moleculă numită ARNm care cuprinde instrucțiuni pentru producerea proteinei virale de suprafață, de care are nevoie virusul SARS CoV-2 pentru a pătrunde în celulele organismului.
Când se administrează vaccinul, anumite celule din organism citesc instrucțiunile ARNm și produc temporar proteina virală de suprafață, care va fi recunoscută de sistemul imunitar ca fiind străină. Acesta va produce anticorpi și va activa limfocitele T (globulele albe) pentru a o ataca și distruge.
Astfel, dacă persoana care a fost vaccinate va intra în contact cu SARS CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște virusul și va fi pregătit să apere organismul de acesta.
Ce beneficii a prezentat Cominarty
Un studiu clinic foarte amplu a arătat că vaccinul Cominarty este eficace în prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârsta peste 16 ani.
Persoanele care au avut deja COVID pot fi vaccinate cu Cominarty?
Nu s-au semnalat reacții adverse suplimentare la cele 545 de persoane cărora li s-a administrat Cominarty în cadrul studiului și care avuseseră anterior COVID-19.
Studiul nu a oferit suficiente date pentru a concluziona cu privire la eficacitatea Cominarty la persoanele care au avut deja COVID-19.
Poate Cominarty să reducă transmiterea virusului de la o persoană la alta?
Nu se cunoaște încă impactul vaccinăriii cu Cominarty asupra răspândirii virusului SARS CoV-2 în comunitate, nici cantitate de virus care poate fi purtată și transmisă de persoanele vaccinate.
Cât timp asigură protecția Cominarty?
În prezent, nu se cunoaște durata protecției oferite de Cominarty. Persoanele vaccinate în studiul clinic vor continua să fie urmărite timp de 2 ani, pentru a culege mai multe informații despre durata protecției.
Pot fi vaccinate cu Cominarty persoanele imunocompromise?
Datele cu privire la persoanele imunocompromise (persoane cu sistem imunitar slăbit) sunt limitate. Deși este posibil ca persoanele imunocompromise să nu răspundă la fel de bine la vaccin, nu există motive de îngrijorare privind siguranța acestora. Persoanele imunocompromise pot fi totuți vaccinate pentru că pot avea un risc mai mare de boala COVID-19.
Pot fi vaccinate cu Cominarty femeile gravide sau care alăptează?
Studiile efectuate la animale nu indică efecte dăunătoare asupra sarcinii, însă datele sunt foarte limitate. Deși nu există studii în ceea ce privește alăptarea, nu se preconizează nici un risc pentru alăptare.
Decizia privind utilizarea vaccinului la femeile gravide trebuie luată după consultarea unui cadru medical și după analizarea beneficiilor și riscurilor.