Evenimentul Zilei > Social > Alertă de gradul 0 în Europa. Nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2, scăpată de sub control
Alertă de gradul 0 în Europa. Nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2, scăpată de sub control

Alertă de gradul 0 în Europa. Nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2, scăpată de sub control

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) transmite că există șanse destul de mari noua tulpină să fie prezentă şi în afara Marii Britanii. În acest context, mai multe state din UE au suspendat zborurile.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) transmite că există șanse destul de mari ca noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 descoperită în Marea Britanie să circule deja în afara acestei ţări. În acest context, tot mai multe state membre ale UE decid suspendarea legăturilor aeriene cu teritoriul britanic, ultimele anunţate fiind Germania şi Bulgaria, relatează AFP.

Noua tulpină de coronavirus este mult mai periculoasă, conform experţilor. Potrivit consilierului ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, ea a apărut la jumătatea lunii septembrie la Londra, iar în prezent tinde să devină forma „dominantă” în Marea Britanie. Această tulpină a provocat o creştere puternică a spitalizărilor în decembrie, astfel că la Londra şi într-o parte a Angliei a fost instituit nivelul maxim de restricţii antiepidemice.

Potrivit ECDC şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină au fost deja confirmate în afara Marii Britanii, respectiv nouă cazuri în Danemarca şi câte unul în Olanda şi Australia.

„Majoritatea ţărilor UE efectuează o secvenţiere a virusului într-o proporţie mult mai redusă decât Regatul Unit (al Marii Britanii şi Irlandei de Nord), aşadar o circulaţie în afara Regatului Unit nu poate fi exclusă”, avertizează ECDC într-o primă evaluare a riscurilor.

„Persoanele care au o legătură epidemiologică cu cazuri purtătoare ale noii variante sau care au călătorit în sectoare infectate trebuie identificate imediat”, subliniază agenţia europeană, care cere autorităţilor statelor membre ale UE „să testeze, să izoleze şi să identifice contacţii”.

Autoritățile române anunță suspendarea zborurilor spre și dinspre Regatul Unit

Autoritățile române au suspendat zborurile spre și dinspre Regatul Unit al Marii britanii și Irlandei de Nord. Măsura intră în vigoare din 21 decembrie, ora 19.00 și va fi valabilă pentru 14 zile.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat această măsură având în vedere „având în vedere apariția unei noi tulpini a virusului SARS CoV-2 la nivelul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, solicitarea Institutului Național de Sănătate Publică precum, și analiza factorilor de risc privind apariția noii tulpini întocmită la niveluL Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, luând în considerare persistența unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul national”.