Noua mutație a virusului SARS-CoV-2 alertează oamenii de știință. Cât de letală este
- Andreea Vlad
- 19 decembrie 2020, 14:40
Noua tulpină de coronavirus, descoperită recent în Marea Britanie, se răspândește mai repede decât versiunea cunoscută deja și îngrijorează oamenii de știință. În plus, o altă țară a raportat detectarea unei noi mutații a SARC-CoV-2.
Potrivit Sky News, citată de Știrile Pro TV, oamenii de ştiinţă au avertizat guvernul de la Londra în legătură cu noua tulpină SARS-CoV-2, iar miniştrii britanici urmează să aibă o şedinţă dedicată temei săptămâna viitoare. Deși nu există dovezi clare că noua variantă a coronavirusului provoacă simptome mai grave care ar face inutil vaccinul, trebuie luate însă măsuri de precauție, anunța acum 4 zile BBC News.
Proteina spike, cheia noii mutații
Problema majoră care îi intrigă pe oamenii de știință este modul în care virusul a suferit mutații. „Are un număr surprinzător de mare de mutații, mai multe decât ne-am fi așteptat, și câteva arată interesant", consideră prof. Nick Loman de la COVID-19 Genomics UK (COG-UK) Consortium.
Acesta mai spune că există două seturi notabile de mutații, iar ambele se găsesc în proteina spike, care este cheia pe care virusul o folosește pentru a „debloca” ușa către celulele corpului nostru. Mutația N501 modifică cea mai importantă parte a proteinei spike. „Arată ca o adaptare importantă”, a mai spus prof. Loman, citat de BBC News.
Cealaltă mutație - o ștergere H69/V70 - a apărut de mai multe ori înainte, inclusiv în cazul nurcilor infectate în Europa, însă va fi nevoie de mai multe studii de laborator pentru a înțelege ce se întâmplă.
Mutațiile aduse proteinei spike duc la întrebări solide cu privire la vaccin, deoarece cele trei variante principale certificate până acum - Pfizer, Moderna și Oxford - angrenează sistemul imunitar pentru a putea ataca proteina. Cu toate acestea, ne liniștesc specialiștii, corpul învață să atace mai multe părți ale acestei proteine, oficialii din domeniul sănătății fiind convinși că vaccinul va acționa și împotriva acestei variante.
Nouă mutație și în Africa de Sud
Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii din Africa de Sud a transmis că şi acolo a fost identificată o “nouă variantă” a virusului. Între timp, pe continentul european, în pofida implementării unor măsuri tot mai severe, criza ia amploare. Vineri, Germania a raportat aproape 32 de mii de cazuri noi de îmbolnăvire și peste opt sute de decese. Austria a anunţat că intră în carantină totală după Crăciun, iar Italia se închide parţial în timpul sărbătorilor de iarnă.
În ajun de sărbători, europenii înăspresc restricțiile, pentru a încerca să stăvilească al doilea val și să îl evite pe al treilea. Londra și-a închis puburile și restaurantele, Germania și Danemarca - școlile și magazinele. Italia și Spania iau în calcul revenirea la carantină, iar Grecia a anunțat că, de Crăciun, în biserici vor avea voie cel mult 9 persoane, iar în catedrale vor avea voie maxim 25 de persoane.