Evenimentul Zilei > Social > Toată Europa intră în carantină? Polonia, ultima țară pe listă
Toată Europa intră în carantină? Polonia, ultima țară pe listă

Toată Europa intră în carantină? Polonia, ultima țară pe listă

Deciziile luate în mai toată Europa în privința sărbătorilor de iarnă ne dau fiori. După Germania, Turcia, Olanda, Ungaria, Cehia, Lituania și Italia, a venit rândul Poloniei să apeleze la măsuri dure. Polonezii vor intra în carantină națională.

Polonia va intra într-o carantină naţională începând din 28 decembrie până pe 17 ianuarie, perioadă în care vor fi închise toate hotelurile, mall-urile şi pârtiile de schi, a anunţat joi ministrul polonez al sănătăţii, Adam Niedzielski, potrivit Reuters.

Acesta a avertizat asupra unui posibil val trei al pandemiei de COVID-19 în noul an şi le-a cerut polonezilor să fie precauţi. ”Îndemn fiecare polonez să fie responsabil pentru el şi pentru cei dragi. Dar ştiu că doar apelurile nu vor fi de folos”, a spus oficialul polonez.

De asemenea, persoanele care intră în ţară în această perioadă folosind mijloace de transport public vor fi obligate să rămână zece zile în carantină.

Deşi noile restricţii nu se vor aplica de Crăciun, pentru Anul Nou va fi instituită interdicţia de circulaţie între ora 19:00 (pe 31 decembrie) şi ora 07:00 (1 ianuarie), pentru a preveni răspândirea virusului.

Noile restricţii antiepidemice se adaugă celor în vigoare: restaurantele, cafenelele, cinematografele şi teatrele sunt închise, învăţământul se desfăşoară online, reuniunile sunt limitate la 5 persoane, minorii cu vârste sub 16 ani pot ieşi din casă numai însoţiţi de adulţi, în timp ce persoanelor cu vârste de peste 70 de ani li se recomandă să nu iasă deloc.

Germania, Olanda, Cehia, Lituania, Italia, Ungaria și Turcia intră în carantină dură în perioada Crăciunului și Anului Nou.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că va decide autorizarea vaccinului împotriva coronavirusului, produs de companiile Pfizer și BioNTech, pe 21 decembrie, după apelurile statelor europene pentru a grăbi procesul de evaluare.

Lockdown total în Germania între 16 decembrie și 10 ianuarie

În Germania, de miercuri, a intrat în vigoare o izolare dură, convenită duminică între Guvernul german și cele 16 state federale, care se va prelungi până la 10 ianuarie.

„Începând de miercuri, viețile noastre vor fi afectate de măsuri mai restrictive ca oricând în istoria țării. Situația este foarte gravă’”, a spus un oficial german.

Şi şcolile îşi închid porţile. Până la 10 ianuarie, magazinele, restaurantele şi afacerile considerate non-esenţiale se închid din nou în Germania. Se menţine limita de cinci persoane din două familii diferite, la reuniunile private.

De Crăciun și de Anul Nou, italienii nu au voie să părăsească orașele de reședință

În Italia, Guvernul ia în calcul noi restricţii pentru sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou, pentru a limita şi mai mult deplasarea oamenilor.

De la începutul acestei luni, Guvernul a adoptat un pachet de măsuri, inclusiv o prelungire a restricțiilor de circulație pe timpul nopții.

De asemenea, oamenii nu mai pot călători între regiuni, în perioada 21 decembrie și 6 ianuarie.

Carantină și în Olanda

O carantină de cinci săptămâni a intrat de vigoare și în Olanda, în încercarea de a limita extinderea COVID-19

Toate magazinele neesențiale, cu execepția supermarketurilor, magazinelor alimentare și farmaciilor sunt magazine de marți, în timp ce școlile se vor închide începând de miercuri. În Franța, premierul a cerut oamenilor să se autoizoleze cu opt zile înainte de Crăciun, potrivit Antena3.

Ungaria și Turcia iau măsuri dure

În Ungaria, premierul Viktor Orbán va anunța pe 21 decembrie, dacă vor fi excepții de la restricții în perioada Crăciunului.

Măsuri se iau și în Turcia, unde autoritățile vor impune o carantină totală de patru zile, începând din 31 decembrie, pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

De asemenea Cehia și Lituania au luat, de asemenea, măsuri pentru stoparea pandemiei.