Evenimentul Zilei > Actualitate > Românii sunt cu lockdown-ul deasupra capului. Scenariul în care s-ar adopta carantina totală
Românii sunt cu lockdown-ul deasupra capului. Scenariul în care s-ar adopta carantina totală

Românii sunt cu lockdown-ul deasupra capului. Scenariul în care s-ar adopta carantina totală

Chiar dacă ar ocupa cea mai importantă funcție în Guvern, Alexandru Rafila ar lua măsuri nepopulare, dar pe care le consideră a fi necesare.

Situația la nivel național, în ceea ce privește incidența cazurilor de îmbolnăviri cu coronavirus , este în continuare îngrijorătoare. Profesorul Alexandru Rafila, varianta propusă de Partidul Social Democrat (PSD) pentru funcția de premier, a recunoscut că nu s-ar sfii să adopte o măsură impopulară, dacă ar fi cazul și contextul ar impune-o . Este vorba despre un lockdown, ce ar avea ca scop reducerea cazurilor de îmbolnăviri.

„Mi se pare că se s-a întâmplat în campania electorală, chiar şi ulterior, foarte multă bravadă. Trebuie să fim decenţi, reţinuţi. Când facem aprecieri trebuie să le facem după ce reflectăm foarte mult. Domnul Orban garanta 100% că nu vom avea un lockdown în România. În loc să spună că cifrele sunt astea şi că vom lua măsuri să protejăm cetăţenii, din dorinţa unui populism exagerat a dat garanţii pe care nimeni nu poate să le dea”, a spus Rafila pentru adevarul.

Alexandru Rafila a vorbit despre Germania, o țară cu resurse medicale incomparabil mai mari decât România. Totuși, această țară a fost nevoită să apeleze la măsura radicală, din cauza extinderii pandemiei.

„Chiar dacă sunt paturi, nu există personal”

„Vedeţi ce se întâmplă în Germania, o ţară cu un potenţial medical foarte mare, care a ajuns la un lockdown. În România situaţia nu e cu mult mai bună decât în Germania, probabil doar în imaginaţia unora. Am ajuns într-o situaţie în care domnul Raed Arafat a declarat că nu mai sunt locuri la ATI Bucureşti. Aşa e în toată ţara. Chiar dacă sunt paturi, nu există personal”, a mai afirmat medicul.

Rafila spune că nu ar deforma realitatea, în cazul în care ar ajunge șeful Executivului. „Lockdownul e generat de realitatea de pe teren. Aceste afirmaţii, eu nu pot să mi-o asum. Dacă aş fi premier nu mi-aş putea să-mi asum să mint. Nu aş putea să spun că situaţia e roz şi că nu aş face lockdown. Aş genera o radiografie reală a sistemului de sănătate din România.”