Evenimentul Zilei > Actualitate > Autoritățile sunt în alertă maximă. România a suspendat zborurile spre Marea Britanie
Autoritățile sunt în alertă maximă. România a suspendat zborurile spre Marea Britanie

Autoritățile sunt în alertă maximă. România a suspendat zborurile spre Marea Britanie

Autoritățile române au suspendat zborurile spre și dinspre Regatul Unit al Marii britanii și Irlandei de Nord. Măsura intră în vigoare din 21 decembrie, ora 19.00 și va fi valabilă pentru 14 zile.

UPDATE: Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat această măsură având în vedere „având în vedere apariția unei noi tulpini a virusului SARS CoV-2 la nivelul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, solicitarea Institutului Național de Sănătate Publică precum, și analiza factorilor de risc privind apariția noii tulpini întocmită la niveluL Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, luând în considerare persistența unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul national”.

Măsura prevăzută se aplică începând cu data de 21.12.2020 ora 19.00 și va fi în vigoare timp de 14 zile.

„Se aprobă suspendarea zborurilor spre/dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din/către România, pentru toate aeroporturile din România, pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21.12.2020 ora 19.00, cu excepția zborurilor prevăzute la art. 4 pct. 2 din Anexa nr. 3 la H.G. 1.065 din 14 decembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19”, se arată în hotărârea CNSU.

Hotărâre CNSU poate fi citită:

Hotarare-CNSU-nr.-61-din-20.12.2020


Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că în cursul zilei de astăzi (duminică, 20 decembrie) va primi un punct de vedere din partea Institutului Național de Statistică și în funcție de acesta, autoritățile vor lua o decizie.

Mai multe state au introdus măsuri de restricție pentru persoanele care călătoresc din Marea Britanie, în contextul descoperirii unei noi tulpini de coronavirus, cu până la 70% mai contagioasă.

„Am avut o discuție și cu domnul prim-ministru, iar INSP urmează să transmit un punct de vedere pe această temă. Normal, dacă se vor impune adoptarea unor măsuri, acestea vor fi adoptate. În acest caz, problema cu noua tulpină nu este că va crește gravitatea cazurilor ci a numărului de infectări. MArea Britanie ia măsuri foarte serioase pentru a limita răspândirea tulpinei respective, iar în cursul zilei de astăzi, vom avea un punct de vedere al INSP care se va discuta cu Ministerul Sănătății și cu ceilalți colegi, urmând să luăm măsurile care se impun. Vom avea o decizie în cursul zilei de astăzi (duminică – n.red.) sau mâine”, a precizat Raed Arafat.

Potrivit spuselor sale, nu se pune problema ca autoritățile române să reacționeze defazat față de celelalte state, dat fiind că toate țările au luat măsura introducerii unor restricții pentru Marea Britanie în cursul zilei de duminică, 20 decembrie.

Statele europene impun restricții Marii Britanii

Guvernul italian a anunțat că va suspenda zborurile dinspre şi către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, după apariția acestei noi tulpini de coronavirus, mult mai contagioasă, care a determinat intrarea în lockdown a Londrei şi a unei părţi a Angliei.

Belgia şi Olanda au anunţat, de asemenea, suspendarea zborurilor dinspre şi către Regatul Unit, în timp ce Germania pregăteşte o măsură similară.

Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat că noua tulpină  de coronavirus a scăpat de sub control și a avertizat că nivelul maxim de restricţii antiepidemice instituit la Londra şi într-o parte a Angliei ar putea dura până când se va desfăşura campania de vaccinare. Această nouă tulpină accelerează cu până la 70% transmiterea coronavirusului, însă nu provoacă afecțiuni mai grave decât cea original.