Evenimentul Zilei > International > Prins în lanțurile COVID-19, Houdini al UE își pregătește ultima evadare spectaculoasă
Prins în lanțurile COVID-19, Houdini al UE își pregătește ultima evadare spectaculoasă

Prins în lanțurile COVID-19, Houdini al UE își pregătește ultima evadare spectaculoasă

Premierul suedez Stefan Löfven a evitat deja două potențiale căderi guvernamentale în a doua jumătate a anului 2020. Una în cazul politicii migrației și alta legată de regulile pieței muncii. Pentru a-și salva pielea, a încheiat deja două acorduri în Parlament, asigurându-și rămânerea la putere

Dar pe măsură ce apar eșecurile strategiei suedeze în cazul pandemiei, girate de Löfven, premierul pregătește o nouă cale de a scapa cu fața curată. După ce raportul unei comisii de specialitate a denunțat eșecul autorităților de a proteja vârstnicii de COVID-19, Löfven a lansat o ofensivă mass-media în care a răspândit ideea că nu el a purtat toată responsabilitatea și că adversarii lui politici sunt vinovați pentru ce nu a funcționat bine.

„O parte din această vină ne revine nouă, alta aparține guvernelor anterioare, alta municipalităților și autorităților regionale”, a spus el, citat de Politico.

Un semn că Löfven intenționează să joace ultima carte chiar și pe pandemia care a provocat până acum moartea a peste 8.000 de suedezi. Fără să dea vina pe miniștrii săi sau pe Autoritatea de Sănătate Publică și pe epidemiologul șef al Suediei, Anders Tegnell, care s-au desprins de restul statelor europene în cazul restricțiilor, arată Politico.

Löfven încearcă să pună totul în spatele celor opt ani de guvernare de centru-dreapta între 2006 și 2014, când social-democrații au diminuat finanțarea pentru îngrijirea persoanelor în vârstă, lăsându-i vulnerabili la pandemie.

Și, din câte se pare, strategia lui Löfven funcționează. Cu doi ani înainte de următoarele alegeri din Suedia, sondajele arată că este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere. În ciuda coaliției șubrede de guvernământ formată din cinci partide, se află deja de șase ani la putere și ar putea ajunge la două mandate complete.

Suedezii cred că secretul lui Löfven ar putea sta în imaginea de sensibil, dar și dur, care este apreciată în timpul unei crize, când oamenii tînjesc după un astfel de personaj politic la conducere.

Săptămânile viitoare vor fi cruciale pentru Löfven, în condițiile în care trebuie să reducă amenințarea tot mai mare a pandemiei. În timp ce încearcă să-i convingă pe alegători că responsabilitatea pentru eșecul de până acum nu a fost doar a lui, trebuie să-i facă și pe suedezi să-și asume responsabilitatea personală pentru încetinirea răspândirii bolii.