Evenimentul Zilei > International > Președintele Iranului, viteaz după război: Doi nebuni, Donald Trump și Saddam Hussein
Președintele Iranului, viteaz după război: Doi nebuni, Donald Trump și Saddam Hussein

Președintele Iranului, viteaz după război: Doi nebuni, Donald Trump și Saddam Hussein

Liderul de la Teheran, Hassan Rohani, l-a comparat, miercuri, pe omologul său american Donald Trump cu fostul dictator irakian Saddam Hussein.

„În istoria recentă a Iranului am avut de-a face cu doi nebuni, Trump şi Saddam”, a spus Rouhani, în timpul unor remarci difuzate de televiziunea publică iraniană.

Unul dintre ei a implicat Iranul într-un război militar (1980-1988), iar celălalt într-unul economic, a adăugat Hassan Ruhani.

Saddam Hussein a fost executat pentru crimele lui… Soarta lui Trump nu va arăta mult mai bine”, a spus președintele iranian, subliniind că în cele din urmă Iranul a „ieşit victorios din ambele războaie”.

Potrivit liderului de la Teheran, nici Saddam, nici Trump nu au reuşit să-şi impună planurile de a răsturna regimul Republicii Islamice Iran.

Dar din cauza războiului de opt ani cu Irakul, Iran a avut nevoie de ani întregi pentru reconstrucţia provinciilor de la frontieră, iar sancţiunile impuse de Donald Trump au fost şi mai distrugătoare, cele peste 1500 de sancţiuni din ultimii doi ani aruncând țara în cea mai gravă criză economică din istoria sa, scrie Agerpres.

Președintele Hassan Rohani şi-a exprimat, în acest context, speranţa ca succesorul lui Trump, Joe Biden, să readucă SUA în acordul de la Viena privind programul nuclear iranian şi totodată să ridice sancţiunile impuse.

La începutul acestei luni, viitorul președinte american Joe Biden a declarat că, dacă Iranul se va dota cu arma atomică, va exista o cursă a înarmării nucleare în Orientul Mijlociu, iar aceasta este „ultima chestie blestemată de care e nevoie în această parte a lumii”.

Recent, Hassan Rohani s-a exprimat în legătură cu plecarea lui Trump de la Casa Albă: „Slavă Domnului că sunt ultimele sale zile”, a spus Rouhani, numindu-l pe Trump „tiran”, „cel mai indisciplinat și fără de lege președinte”, un „terorist” și un „criminal”.

„Unii spun că suntem bucuroși pentru Joe Biden. Nu, nu suntem, dar suntem foarte bucuroși să-l vedem pe Trump plecând ”, a spus Hassan Rohani, în timpul unui consiliu de miniștri televizat.