Evenimentul Zilei > International > Iran: Spionul folosit de SUA pentru a-l localiza pe generalul Soleimani, executat
Iran: Spionul folosit de SUA pentru a-l localiza pe generalul Soleimani, executat

Iran: Spionul folosit de SUA pentru a-l localiza pe generalul Soleimani, executat

Iranul l-a executat pe bărbatul care a ajutat SUA să-l localizeze pe generalul Soleimani.

Iranul a executat luni un bărbat declarat vinovat de spionarea forţelor armate iraniene în favoarea SUA şi Israelului, pentru că le-a ajutat să-l localizeze pe general iranian Qassem Soleimani ucis într-un atac cu dronă, a anunţat justiţia iraniană, informează AFP.

„Condamnarea lui Mahmoud Moussavi Majd pentru spionaj a fost executată luni dimineaţa, pentru ca acest caz al trădării lui faţă de ţara sa să fie închis pentru totdeauna”, a informat site-ul oficial al justiţiei iraniene, Mizan Online.

Moussavi Majd a fost acuzat de furnizarea de informaţii SUA şi Israelului asupra deplasărilor generalului Qasem Soleimani, ucis la începutul lui ianuarie într-un atac cu dronă american la Bagdad.

Arhitect al strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, puternicul general Soleimani, comandantul Forţei Quds pentru operaţiuni externe a Gardienilor Rezoluţiei, a fost ucis pe 3 ianuarie, într-un atac aerian american în faţa aeroportului internaţional din Bagdad, alături de locotenentul său din Irak, Abou Mehdi al-Mouhandis, liderul paramilitarilor pro-Iran din această ţară.

Pentru a justifica ordinul de a-l ucide, preşedintele american Donald Trump a dat asigurări după decesul lui că Soleimani, pe care el l-a calificat drept „teroristul numărul 1” în lume, pregătea atacuri „iminente” împotriva unor diplomaţi şi militari americani.

Drept ripostă la uciderea lui Soleimani, Iranul a lansat rachete împotriva unor baze irakiene ce găzduiau soldaţi americani, provocând importante pagube materiale, dar nu şi victime, potrivit Washingtonului.

Secretele uciderii lui Soleimani. SUA „aruncă bomba”! Ce s-a întâmplat, de fapt?

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, declara în ianuarie că uciderea generalului iranian Qassem Soleimani a fost ordonată de preşedintele Trump după o analiză atentă şi că a avut o bază legală.

„Este decizia corectă. Preşedintele a luat o decizie complet legală şi adecvată, în acord cu strategia noastră de a răspunde activităţilor externe ale Iranului”, a declarat acesta.

Pe de alăt parte, Directorul CIA, gen. David Petraeus, fost comandant al forțelor SUA din Irak și Afganistan, susține că uciderea generalului Qasem Soleimani, „mâna de fier” a regimului de la Teheran, este mai semnificativă decât cea a lui Osama bin Laden sau decât moartea liderului organizației teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghadi.

„El este responsabil pentru furnizarea de explozibili, proiectile și arme care au ucis peste 600 de soldați americani și mult mai mulți din coaliția noastră din Irak și Siria. Deci moartea sa are o semnificație enormă” a adăugat generalul.

Sursa: Agerpres

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: