Evenimentul Zilei > International > Cyberatacul din SUA. Biden îl critică pe Trump și promite un răspuns
Cyberatacul din SUA. Biden îl critică pe Trump și promite un răspuns

Cyberatacul din SUA. Biden îl critică pe Trump și promite un răspuns

Președintele american ales a declarat că Statele Unite nu vor lăsa nepedepsit gigantul atac informatic, atribuit Rusiei, care a vizat țara, denunțând lipsa de acțiune a lui Donald Trump.

„Nu putem lăsa acest lucru fără răspuns”, a declarat Joe Biden care va prelua funcția la 20 ianuarie, cerând să se ia „decizii importante” împotriva celor responsabili pentru „a-i trage la răspundere”.

„Vă promit că va exista un răspuns”, a insistat Biden, la o conferință de presă la Wilmington, Delaware.

„Când am fost informat cu privire la amploarea pagubelor în urma acestui atac cibernetic și la identitatea celor responsabili, ei pot fi siguri că vom răspunde și că vom răspunde probabil într-un mod echivalent”, a continuat el.

„Există mai multe opțiuni pe care nu le voi discuta acum”, a adăugat Biden.

Contrar multor lideri politici, inclusiv în cadrul guvernului său, președintele Donald Trump a minimizat acest cyberatac, precum și rolul presupus al Rusiei.

Joe Biden s-a angajat să „facă tot ce este necesar pentru ca să se stabilească amploarea daunelor, cum a avut loc atacul și ce trebuie făcut în cadrul administrației mele pentru a proteja spațiul cibernetic al SUA în viitor”, scrie France 24.

Atacul cibernetic a început în luna martie, potrivit rapoartelor guvernului SUA, hackerii profitând de o actualizare a software-ului de monitorizare dezvoltat de o companie din Texas, SolarWinds, folosit de zeci de mii de companii și administrații din întreaga lume.

Printre ministerele afectate se numără Departamentul de Stat, Comerțul, Trezoreria, Securitatea Internă și Institutele Naționale de Sănătate, potrivit autorităților, dar experții au mari temeri că lista victimelor este mult mai mare.

Intruziunea a vizat în special sistemele informatice utilizate de înalți oficiali ai Trezoreriei și hackerii ar fi putut să fure chei de criptare critice, a declarat, luni, un senator.

Chiar și șeful diplomației, Mike Pompeo și ministrul justiției, Bill Barr, apropiați de Trump, au estimat că Moscova se află în spatele acestor cyberatacuri, spre deosebire de președintele american în exercițiu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.