Evenimentul Zilei > International > SUA. Șase agenți ruși, inculpați pentru cyberatacuri mondiale
SUA. Șase agenți ruși, inculpați pentru cyberatacuri mondiale

SUA. Șase agenți ruși, inculpați pentru cyberatacuri mondiale

Cei șase fac parte din serviciul de informații al armatei ruse, sinistrul GRU.

Atacurile au vizat, printre altele, Jocurile Olimpice din Coreea de Sud, partidul lui Emmanuel Macron și rețeaua electrică a Ucrainei, lăsându-i pe ucraineni să tremure de frig.

Agenții „sunt acuzați că au efectuat cea mai distructivă și perturbatoare serie de atacuri informatice atribuite vreodată unui singur grup”, a declarat ministrul american adjunct al Justiției, John Demers, într-o conferință de presă.

Hackerii, cu vârste cuprinse între 27 și 35 de ani, sunt acuzați că și-au desfășurat operațiunile între 2015 și 2019 dintr-o clădire a armatei supranumită „Turnul”, din Moscova „în beneficiul strategic al Rusiei”, potrivit rechizitoriul.

Conform acestui document, prima lor „faptă de arme”a fost un atac asupra rețelei electrice din Ucraina, care a privat populația de încălzire în mijlocul iernii.

Apoi, „inculpații au susținut o operațiune de piratare și scurgere de informații în zilele premergătoare alegerilor franceze din 2017”, a adăugat John Demers.

Între aprilie și mai, au efectuat șapte atacuri care au vizat peste 100 de persoane, majoritatea membri ai partidului lui Emmanuel Macron, En Marche, se arată în rechizitoriu.

Pentru a face acest lucru, au inclus un malware în atașamentele intitulate „Cine poate vorbi cu jurnaliștii?”, adresate membrilor echipei de campanie de la o adresă similară cu cea a purtătorului de cuvânt al candidatului, conform acestui document.

Mii de documente interne de la echipa viitorului președinte al Franței, amestecate cu falsuri, au fost apoi difuzate pe internet. La acea vreme, justiția franceză a deschis o anchetă pentru „încălcarea secretului corespondenței”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE