După cyberatacurile împotriva SUA, Putin își felicită spionii și hackerii

După cyberatacurile împotriva SUA, Putin își felicită spionii și hackerii

Liderul de la Kremlin a felicitat personalul Serviciului rus de Informații Externe (SVR) cu ocazia împlinirii a 100 de ani de funcționare a instituției, la ora când Rusia este acuzată că a lansat un atac cibernetic masiv împotriva guvernului Statelor Unite.

Cu capul descoperit, pe un frig pătrunzător, Vladimir Putin – el însuși fost agent al KGB – a ținut un discurs în fața sediului SVR în care „le-a urat succes tuturor celor care apără Rusia, poporul nostru, împotriva amenințărilor externe și interne, care apără suveranitatea și interesele naționale”.

„Și celor pentru cine siguranța și bunăstarea patriei au fost, sunt și vor fi principala activitate a întregii lor vieți”.

Putin i-a felicitat pe tinerii noi membri ai personalului SVR, despre care se spune că au abilități deosebite de hacking: „Vreau să îi felicit pe cei care au ales acest destin, uneori asociat cu riscuri considerabile”.

„Agenții trebuie să „reacționeze flexibil la dinamica ridicată a schimbărilor din situația internațională și să participe activ la identificarea și neutralizarea potențialelor amenințări la adresa Rusiei”, a spus Putin, scrie Daily Mail.

Vladimir Putin a lăudat rolul fostului KGB din epoca sovietică, în condițiile în care serviciul a fost acuzat ca fiind responsabil pentru represiuni în masă, și rolul actual al organele sale de securitate în lupta „împotriva terorismului”.

„Sarcina noastră comună este de a face față oricărei încercări de revizuire a istoriei, inclusiv reducerea la tăcere sau denaturarea rolului serviciilor noastre speciale în înfrângerea nazismului și, mai general, pentru garantarea securității naționale și intereselelor naționale ale țării noastre”, a spus el.

Experții americani, șocați de amploarea cyberatacurilor

Putin s-a pronunțat în favoarea SVR în condițiile în care vastul serviciu este acuzat că se află în spatele unei uriașe operațiuni de piraterie informatică împotriva SUA.

Amploarea cyberatacurilor, care au afectat 40 de ținte distincte, i-a șocat până și pe cyber-experți versați, autoritățile americane declarând că fără îndoială că a fost o operațiune masivă la nivel de stat pentru a penetra facilități sensibile din SUA.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov,  a negat implicarea Kremlinului în atac, iar ambasada rusă la Washington a declarat într-un comunicat că Rusia „nu desfășoară operațiuni ofensive în domeniul cibernetic”.

Anterior, mass-media de stat rusă a preluat cu bucurie remarcile președintelui Donald Trump care a minimalizat rolul Rusiei în aceste cyberatacuri.