Evenimentul Zilei > International > EL MUNDO: Vladimir Putin afirmă că a prezenta Rusia ca fiind agresivă „înseamnă că ne luaţi drept idioți”
EL MUNDO: Vladimir Putin afirmă că a prezenta Rusia ca fiind agresivă „înseamnă că ne luaţi drept idioți”

EL MUNDO: Vladimir Putin afirmă că a prezenta Rusia ca fiind agresivă „înseamnă că ne luaţi drept idioți”

Președintele rus se referă la presupusa ingerință a Moscovei în alegerile din Statele Unite pentru a spune că este o invenție care încearcă să strice relațiile dintre cele două țări.

Când Occidentul acuză Rusia de activitate agresivă, îi ia pe ruși drept „idioţi”, a declarat, joi, președintele rus Vladimir Putin.

La conferința de presă anuală a lui Putin, corespondentul BBC l-a întrebat pe liderul rus dacă, de când este la putere de 20 de ani, se consideră parțial responsabil pentru deteriorarea relațiilor dintre Rusia și Occident. Sau dacă, dimpotrivă, crede că autoritățile ruse sunt „la fel de bune și moi ca un animal de pluș alb”.

Liderul rus a ridicat mănușa comparației și a afirmat că Rusia acționează pur și simplu ca răspuns la agresiunile Occidentului. „Suntem albi și blânzi în comparație cu d-voastră şi, da, de aceea am fost încrezători când ne-au spus că NATO nu se va extinde spre est”. Dar „infrastructura militară a NATO se apropie” de granițele Rusiei. El a reamintit, de asemenea, că nu Moscova, ci Washingtonul a ieșit din Tratatul privind rachetele anti-balistice, din Tratatul INF și din Tratatul „Cer deschis”.

„Și ce putem face în acest context? Să lăsăm totul așa cum e? Veți zbura peste noi și veți împărtăși totul cu partenerii dvs. americani, iar nu vom avea această posibilitate de a efectua zboruri de supraveghere pe teritoriul SUA? Sunteți oameni inteligenți, atunci de ce atunci ne luați de idioți?”, a întrebat el retoric.

În schimb, Putin a indicat că întreține relații bune cu președinții Chinei și Turciei. „Am opinii divergente cu privire la anumite probleme cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Uneori chiar opinii opuse. Dar el este un om care se ține de cuvânt. Dacă el crede că ceva este benefic pentru țara sa, merge până la capăt”, a spus Putin.

În ceea ce privește China, Putin a afirmat că, probabil, interesele comune dintre el și președintele chinez Xi Jinping îi ajută să aibă „relații amabile și, mai presus de toate, de lucru, dar în același timp relaţii de încredere și prietenie”.

Putin asigură că presupusa ingerință a Rusiei în alegerile din Statele Unite este o invenție care încearcă să strice relațiile dintre cele două țări și „un pretext pentru nerecunoașterea legitimității actualului președinte american din motive de politică internă”, a spus Putin în conferinţa sa de presă anuală. Unul dintre participanți l-a întrebat pe Putin de ce „hackerii” ruși nu l-au ajutat pe Trump de data aceasta să revalideze un al doilea mandat.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE