Evenimentul Zilei > International > NEWSWEEK: Un conflict între SUA și China ar fi „un dezastru” pentru întreaga lume, avertizează Beijingul
NEWSWEEK: Un conflict între SUA și China ar fi „un dezastru”  pentru întreaga lume, avertizează Beijingul

NEWSWEEK: Un conflict între SUA și China ar fi „un dezastru” pentru întreaga lume, avertizează Beijingul

În timp ce Beijingul așteaptă ca președintele ales, Joe Biden, să își stabilească strategia politicii sale externe, ministrul chinez de externe, Wang Yi, a avertizat că un conflict americano-chinez ar fi un “dezastru” pentru ambele țări și pentru restul lumii.

Vineri, Wang a vorbit la Asia Soeciety, cu aproximativ o lună înainte ca Biden să își preia funcția. Cei patru ani de conflict dintre Partidul Comunist Chinez (PCC) și președintele Donald Trump au dus la o spirală care “a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată după stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două țări, cu 41 de ani în urmă“, a subliniat Wang, după cum reiese dintr-un mesaj de pe Twitter al lui Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Wang a cerut echipei care va urma la conducere să abordeze Beijingul prin idei de cooperare și nu combative, el avertizând totodată că PCC nu va admite “niciun fel de amestec“ în politica sa internă promovată în niște regiuni precum Hong Kong, Xinjiang și Tibet.

“China nu intenționează să lupte pentru hegemonie”, a mai spus Wang. “Noi nu ne-am amestecat niciodată în afacerile interne ale altora. Nu ne exportăm sistemul și modelul, după cum nu căutăm nici niște sfere de influență“.

“China este hotărâtă să-și dezvolte cu Statele Unite niște relații bazate pe coordonare, cooperare și stabilitate “, a mai adăugat el, “pe principii fără conflicte, fără confruntări și pe baza respectului reciproc și a unei cooperări de pe urma căreia ambele părți să aibă de câștigat“.

În pofida cuvintelor calde ale lui Wang, la Washington, ambele partide consideră că, pentru America și pentru generația viitoare, China va fi cea mai importantă și mai îndelungată problemă de ordin strategic.

Pandemia COVID-19 și tensiunile de ordin teritorial din Marea Chinei de Sud și în jurul Taiwanului au sporit dorința americanilor de a riposta în fața autoritarismului chinez.

Biden – care a făcut multă vreme parte din tabăra politicienilor care, în mod eronat, credeau că accesul pe piețele și în instituțiile mondiale vor încuraja China să devină mai liberală – a promis în cursul campaniei sale electorale să riposteze în fața abuzurilor Chinei și să dezvolte o cooperare multilaterală care să răspundă atitudinii sale răuvoitoare.

Oficialii chinezi și presa de stat au calificat criticile Occidentului drept rasiste și au condamnat eforturile Americii de a-și menține hegemonia pe glob. Vineri, Wang a spus că, “în mod clar”, un conflict între două dintre cele mai mari economii ale lumii “nu este nici în interesul poporului chinez și nici în cel al poporului american , după cum nu este util nici eforturilor atât de necesare pentru a depăși dificultățile“.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.