Rutte, apel disperat la cetățenii Europei. NATO n-are de ales
- Iuliu Vlădescu
- 13 decembrie 2024, 11:06
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, spune că este timpul ca țările alianței să treacă la o „mentalitate de război”. El a avertizat țările europene că investesc suficient pentru a se pregăti de război, având în vedere amenințarea unui viitor conflict cu Rusia.
Rusia vrea război cu NATO
Rutte spune că Moscova „se pregătește pentru o confruntare pe termen lung cu Ucraina și cu noi” și descrie situația de securitate actuală ca cea mai proastă din viața sa.
„Nu suntem pregătiți pentru ceea ce se va întâmpla peste patru până la cinci ani”, a declarat olandezul în primul său discurs important de când a preluat șefia NATO, în octombrie. Rutte i-a îndemnat pe membrii Alianței Nord-Atlantice să-și accelereze cheltuielile de apărare.
Comentariile lui Mark Rutte vin cu câteva săptămâni înainte ca președintele ales Donald Trump să-și preia mandatul. Acesta, tot în încercarea de a convinge țările europene să își întărească apărarea, alocând măcar 2% din PIB pentru apărare, a amenințat că SUA nu vor proteja aliații NATO care preferă să risipească banii pe altceva, precum măsuri socialiste sau ecologiste.
De fapt, Trump nu face decât să ceară europenilor să-și țină promisiunea, întrucât membrii NATO s-au angajat să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru apărare, în fiecare an.
Șeful NATO: e nevoie de mai mult de 2%
Acum, la un eveniment desfășurat la Bruxelles, fostul premier olandez a spus că ar fi nevoie de „mult mai mult”, pentru că pericolul „vine spre noi cu viteză maximă”. Rutte a adăugat că membrii europeni au cheltuit mai mult de 3% din PIB pentru apărare în timpul Războiului Rece.
„Dacă nu cheltuim mai mult împreună acum pentru a preveni războiul, vom plăti un preț mult, mult, mult mai mare mai târziu pentru a-l lupta”, a spus secretarul general al NATO.
Acesta a adăugat că economia Rusiei se află „pe picior de război”, cheltuielile sale pentru apărare până în 2025 urmând să fie „o treime din bugetul de stat al Rusiei – și cel mai înalt nivel de la Războiul Rece”.
Rusia și-a crescut semnificativ cheltuielile pentru apărare de la lansarea invaziei pe scară largă a Ucrainei, cu niveluri record aprobate pentru 2025.
Rutte a vorbit într-un moment critic al războiului din Ucraina, cu forțele rusești avansând în estul țării. Până în noiembrie, Moscova ocupase de șase ori mai mult teritoriu ucrainean în 2024, comparativ cu întregul 2023.
În timp ce cheltuielile medii pentru apărare pentru membrii NATO din Europa și Canada sunt estimate la 2%, nu toți ating obiectivul.
Rutte, apel la cetățenii europeni: Spuneți-le politicienilor să dea prioritate apărării
Vorbind pentru BBC după discursul său de joi, Rutte a spus: „Donald Trump a avut perfectă dreptate când, în primul său mandat, ne-a forțat să cheltuim mai mult, a avut succes, cheltuim considerabil mai mult decât înainte de a deveni președinte, deci în acest sens. avea perfectă dreptate.”
Acesta este motivul pentru care unii din NATO îl numesc pe Rutte „The Trump Whisperer”. Și acesta, spun ei, este un motiv foarte important pentru care a fost ales secretar general al NATO. Acum, când Trump este gata să se întoarcă la Casa Albă, Rutte vrea să mențină SUA angajate în apărarea Europei.
Dar, în calitate de fost prim-ministru, Mark Rutte știe bine că liderii Europei ezită să cheltuiască mult mai mult pentru apărare, întrucât vor să-și păstreze puterea prin oferirea de plăți sociale tot mai mari și investiția în obiective ecologiste.
„Îi rog direct pe cei un miliard de oameni care trăiesc pe teritoriul NATO, și în special în Canada și Europa, îi rog să mă ajute”, a spus Rutte. „Sunați-vă politicienii, spuneți-le că sunteți de acord că este dificil și va însemna ceva mai puține cheltuieli sociale, dar că vreți ca ei, politicienii, să acorde prioritate apărării, pentru că acest lucru este crucial pe termen lung...”
„Pledoaria mea aici este că dacă aveți copii, nepoți, dacă credeți că ar trebui păstrat modul nostru de viață, democrația, valorile noastre, atunci trebuie să dăm prioritate apărării. Și dacă nu o facem, în patru sau cinci ani vom fi cu adevărat în dificultate”.