Evenimentul Zilei > International > Răspuns halucinant al lui Putin în cazul Navalnîi
Răspuns halucinant al lui Putin în cazul Navalnîi

Răspuns halucinant al lui Putin în cazul Navalnîi

Kremlinul a declarat că are „mijloace limitate” pentru a ancheta presupusa otrăvire a opozantului rus Alexei Navalnîi. Mai pe șleau, s-ar fi furat probe și indicii

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat de ce autoritățile ruse au „mijoace limitate” pentru a ancheta cazul Navalnîi.

Aceasta pentru că partizanii opozantului ar fi sustras, în ziua incidentului, indicii legate de presupusa sa otrăvire.

„Din păcate, suntem limitați în capacitatea noastră de a efectua orice investigație. Pentru că se dovedește că obiectele au fost lichidate, scoase din Rusia și că nu putem lua cunoștință de analizele efectuate în Germania”, a declarat, vineri,  purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Cu o zi înainte, susținătorii lui Alexei Navalnîi au publicat un videoclip în care explicau că agentul neurotoxic de tip Noviciok identificat în Germania ca otravă folosită împotriva opozantului, a fost detectat pe o sticlă pe care o găsiseră în camera sa de hotel, în ziua incidentului, la sfârșitul lunii august, în Tomsk, în Siberia.

Susținătorii lui Navalnîi au spus că au luat această sticlă și alte indicii cu ei și le-au dus în Germania, unde opozantul Kremlinului este internat în spital, pentru că erau convinși că autoritățile ruse nu vor investiga cazul.

„Dacă sticla aceea există cu adevărat , de ce au luat-o și au dus-o în altă parte? Poate pentru că sunt oameni care nu doresc să aibă loc o anchetă?”, a lansat Peskov.

„Singurul lucru care va permite să se facă lumină asupra acestor evenimente este un schimb de informații, probe biologice, indicii și munca în comun, dacă este necesar”, a adăugat el.

De la 20 august și îmbolnăvirea în Rusia a lui Alexei Navalnîi, într-un avion, Moscova spune că nu are niciun indiciu care să arate că a fost comis un atentat la viața lui Navalnîi și, prin urmare, nu a deschis o anchetă, în ciuda faptului că europenii solicită o anchetă în acest caz și amenință cu sancțiuni economice Rusia.

Medicii ruși care l-au îngrijit pe Navalnîi înainte de transferul său în Germania au declarat că au efectuat toate testele necesare fără a detecta vreun agent toxic.

Kremlinul critică Germania pentru că a refuzat să transmită datele laboratorului care a afirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu o substanță din familia Noviciok.

Berlinul a trimis aceste date unor laboratoare din Franța și Suedia, care au idenfiticat aceeași substanță.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: