Evenimentul Zilei > International > Președintele Iranului, „foarte bucuros” de plecarea lui Trump. „Un tiran și un terorist”
Președintele Iranului, „foarte bucuros” de plecarea lui Trump. „Un tiran și un terorist”

Președintele Iranului, „foarte bucuros” de plecarea lui Trump. „Un tiran și un terorist”

După anunțul victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din SUA, guvernul de la Teheran a dat semne de deschidere față de fostul vicepreședinte al lui Barack Obama.

Președintele iranian, Hassan Rohani, a declarat, miercuri, că este „foarte fericit” că Donald Trump părăsește Casa Albă, calificându-l pe președintele în exercițiu al Statelor Unite  „tiran” și „terorist”.

Donald Trump, ale cărui relații sunt foarte tensionate cu Iranul, a retras în 2018 Statele Unite din acordul încheiat cu trei ani mai devreme cu Teheran, pentru a împiedica Republica Islamică să-și dezvolte un arsenal nuclear, considerând acest acord insuficient.

De atunci, Trump a restabilit și apoi a înăsprit sancțiunile împotriva Republicii Islamice Iran, pe fondul tensiunilor cu aliații săi europeni care vor să păstreze acordul. Iran și Statele Unite au fost de două ori în pragul unui război, începând din iunie 2019, scrie Le Figaro.

„Slavă Domnului că sunt ultimele zile”

„Unii spun că suntem bucuroși pentru Joe Biden. Nu, nu suntem, dar suntem foarte bucuroși să-l vedem pe Trump plecând ”, a spus Hassan Rohani, în timpul unui consiliu de miniștri televizat.

„Slavă Domnului că sunt ultimele sale zile”, a adăugat el, numindu-l pe Trump „tiran”, „cel mai indisciplinat și fără de lege președinte”, un „terorist” și un „criminal”.

Trump „creează obstacole pentru a ne împiedica să cumpărăm vaccinuri (împotriva Covid-19), adică se vede cât de mult această persoană este lipsită de toate principiile etice și umane”, a adăugat Rohani.

După anunțul victoriei lui Biden la alegerile prezidențiale din SUA din 3 noiembrie, guvernul lui Rohani a dat semne de deschidere față de fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, care și-a exprimat dorința să-și readucă țara la acordul de la Viena. Joe Biden va prelua funcția la 20 ianuarie.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE