Iran. Jurnalistul și activistul Rouhollah Zam a fost executat
- Tudor Borcea
- 12 decembrie 2020, 09:34
Jurnalistul Rouhollah Zam a fost capturat anul trecut în Iran de către Gardienii Revoluției, după ani de exil în Franța. El a fost condamnat pentru „instigare” la violențe în timpul protestelor anti-guvernamentale din 2017.
Potrivit televiziunii de stat din Iran, autoritățile l-au executat, sâmbătă, pe activistul Ruhollah Zam, care trăise în exil în Franța și a participat la manifestațiile împotriva puterii de la Teheran.
„Contrarevoluționarul” Rouhollah Zam a fost spânzurat dimineața după confirmarea sentinței sale de către Curtea Supremă din cauza „gravității crimelor” comise împotriva Republicii Islamice Iran, a precizat postul iranian de televiziune, scrie France 24.
Cea mai înaltă instanță judiciară iraniană a confirmat, marți, condamnarea la moarte a lui Zam. Urmărit de peste un milion de abonați pe rețelele sociale, Rouhollah Zam a fost condamnat la pedeapsa capitală după ce a fost găsit vinovat de instigare la violență în timpul protestelor anti-guvernamentale din 2017.
Rouhollah Zam a fost arestat în octombrie 2019. El a condus un canal de știri, intitulat Amadnews, pe platforma de mesagerie criptată Telegram.
Gardienii Revoluției l-au acuzat că a efectuat „o operațiune psihologică la scară largă menită să semene discordia între autoritățile sistemului (politic al Republicii Islamice Iran), să propage iranofobia și minciunile, să trezească îndoieli cu privire la religie în rândul tinerei generații, să pregătească terenul pentru acțiuni violente și teroriste și să provoace revolte și tulburări în țară”.
La cererea autorităților iraniene, Telegram a fost de acord să închidă canalul Amadnews, care avea atunci aproape 1,4 milioane de abonați, în timpul tulburărilor de la sfârșitul lunii decembrie 2017, acuzând canalul că a incitat „violenţă”.
Grupul a reapărut rapid sub un nou nume, „Sedaiemardom” („Vocea poporului” ), pe care patronul Telegram, Pavel Durov, a refuzat să-l închidă estimând că acest nou grup făcea apeluri „pentru demonstrații pașnice”.
Foto: Facebook