Evenimentul Zilei > International > Decizie unică pe plan mondial. Trump a desemnat Gardienii Revoluției drept organizație teroristă. Toți cei afiliați vor fi condamnați
Decizie unică pe plan mondial. Trump a desemnat Gardienii Revoluției drept organizație teroristă. Toți cei afiliați vor fi condamnați

Decizie unică pe plan mondial. Trump a desemnat Gardienii Revoluției drept organizație teroristă. Toți cei afiliați vor fi condamnați

Președintele american Donald Trump a desemnat, luni, Gardienii Revoluției din Iran drept organizație teroristă. Este o decizie fără precedent în Orientul Mijlociu.

Este pentru prima dată când Statele Unite au desemnat în mod oficial drept grup terorist armata unui alt stat.

„IRGC (Gardienii Revoluției n. red.) este mijlocul principal al guvernului iranian de a conduce și implementa campania teroristă la nivel mondial”, a afirmat Donald Trump.

Desemnarea „face clare riscurile de a desfășura afaceri sau de a sprijini IRGC”, a spus Trump.„Dacă faceți afaceri cu IRCG, veți fi acuzați de legături cu teroriștii”.

Criticii au avertizat că mișcarea ar putea deschide acțiuni similare ale guvernelor împotriva armatei și oficialilor Statelor Unite, informează Reuters.

SUA au inclus pe listă mai multe persoane și entități care sunt afiliate cu IRGC, dar nu și pentru întreaga organizație.

După ce informația privind desemnarea a apărut vineri, Iranul a avertizat că va lua măsuri reciproce.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat decizia SUA.

„Mulţumesc prietenului meu drag, preşedintelui SUA Donald Trump, pentru că a decis să plaseze Gardienii Revoluţiei din Iran pe lista organizaţiilor teroriste. Îi mulţumesc pentru că a răspuns pozitiv la încă una dintre solicitările mele, ceea ce serveşte intereselor ţării noastre şi ale ţărilor din regiune”, a scris Netanyahu pe contul său de Twitter.