Evenimentul Zilei > International > Ultima decizie majoră luată de Donald Trump la Casa Albă. Cine a fost grațiat și reabilitat
Ultima decizie majoră luată de Donald Trump la Casa Albă. Cine a fost grațiat și reabilitat

Ultima decizie majoră luată de Donald Trump la Casa Albă. Cine a fost grațiat și reabilitat

Liderul de la Casa Albă a decis să-i facă dreptate unuia dintre oamenii care au fost acuzați în celebra anchetă ce viza implicarea Rusiei în alegerile din 2016.

Donald Trump, aflat pe final de mandat la Casa Albă, l-a grațiat pe George Papadopoulos, cel care a fost membru al echipei de campanie a președintelui Statelor Unite ale Americii în anul 2016. El fusese acuzat că a oferit informații false Biroului Federal de Investigații (FBI) în ancheta ce viza amestecul Rusiei în alegerile în care Trump câștigase mandatul de președinte.

„Domnul Papadopoulos a fost acuzat de o infracțiune legată de proces, o acuzație ce vizează declarații false, în legătură cu investigația consilierului special Robert Mueller, asupra unei eventuale intervenții rusești în alegerile prezidențiale din 2016. Grațierea de astăzi corectează răul pe care echipa lui Mueller l-a făcut atâtor oameni”, a spus Donald Trump, într-o declarație venită să explice temeiul grațierii.

12 zile de închisoare

Tot în cadrul celebrei anchete întreprinse de Robert Mueller fusese condamnat și Alex van der Zwaan, un cetățean olandez, care a primit și el grațiere, acum, din partea lui Donald Trump. El pledase vinovat pentru fals în declarații la data de 1 decembrie 2017.

Însă, primul om apropiat de Trump care se declarase vinovat în timpul anchetei fusese Papadopoulos. Acuzat că a dat declarații false atunci când a fost audiat de FBI, el a executat 12 zile de închisoare. Diplomatul australian Alexander Downer a susțin că Papadopoulos i-ar fi spus că Rusia ar fi putut ajuta în campania pentru prezidențiale în care era implicat Donald Trump.

Au lipsit dovezile acuzatorilor

Cei care au condus ancheta au crezut că Papadopoulos era implicat într-un plan de colaborare cu oficiali ruși. În cele din urmă, însă, nu s-a putut prezenta vreo dovadă a legăturii dintre oamenii de încredere ai lui Trump și guvernul de la Kremlin.

Mueller a afirmat în raportul său că nu a găsit nicio dovadă care să aibă legătură cu încercările Rusiei de a interveni în alegeri. Cu toate acestea, echipa consilierului special a continuat să-l acuze pe domnul Papadopoulos de această infracțiune în timpul procesului”, s-a transmis de la Casa Albă, pe tema grațierii.