Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ce ştire în SUA! Cifrul 340, secretul care i-a obsedat 50 de ani pe specialiştii FBI, a fost descifrat
Ce ştire în SUA! Cifrul 340, secretul care i-a obsedat 50 de ani pe specialiştii FBI, a fost descifrat

Ce ştire în SUA! Cifrul 340, secretul care i-a obsedat 50 de ani pe specialiştii FBI, a fost descifrat

Unul dintre cei mai cunoscuţi criminali în serie din istoria SUA, bărbatul autoproclamat Zodiac Killer, a revenit în atenţia publicului datorită descifrării celebrului „cifru 340”, un mesaj codat pe care specialiştii FBI şi cei interesaţi de acest caz au încercat să-l spargă de-a lungul a peste 50 de ani.

Astfel, la mai bine de 5 decenii după ce așa-numitul Zodiac Killer a început să terorizeze străzile din nordul Californiei (SUA), o echipă specializată în spargerea codurilor susţine că a reuşit să înţeleagă unul dintre mesajele codificate misterioase ale criminalului trimise către San Francisco Chronicle în 1969. Este vorba despre celebrul cifru 340.

În prim-plan apar David Oranchak, un dezvoltator de software în Virginia, Jarl Van Eycke, un programator belgian, dar și Sam Blake, un matematician australian. Decodarea cifrului a dezvăluit că mesajul preluat de presa din SUA şi de cea internaţională a fost trimis cu majuscule şi fără punctuație.

Ce a transmis Zodiac Killer în cifrul 340

„Sper că vă distraţi mult încercând să mă prindeţi Nu eu eram în emisiunea TV ceea ce aduce un punct despre mine Nu mă tem de camera de gazare deoarece mă va trimite la paradis cu atât mai repede

Pentru că acum am destui sclavi să lucreze pentru mine unde toți ceilalți nu au nimic când ajung în paradis așa că se tem de moarte Nu mă tem pentru că știu că noua mea viață va fi una ușoară în moartea paradisului”, este mesajul atribuit celebrului Zodiac Killer, care a susţinut că a ucis până la 37 de persoane.

Cifrul 340 a fost trimis în urma unei emisiuni tv

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu subiectul, amintim că Zodiac Killer a terorizat San Francisco Bay Area la finalul anilor 1960, când a ucis cel puţin 5 persoane. Criminalul nu a fost prins nici în prezent, iar anchetatorii  care au preluat cazul dezaxatului sângeros suspectează că numărul victimelor este mai mare.

Zodiac Killer trimitea mesaje codificate poliției și ziarelor locale după ce comitea crimele. De asemenea, în scrisorile respective, el expedia inclusiv bucăţi de haine pătate cu sângele victimelor, ca o dovadă a acțiunilor sale. Cifrul 340 a apărut în urma emisiunii „The Jim Dunbar Show”, un talk show de televiziune din Bay Area.

Mesajul codat a fost trimis la două săptămâni după ce o persoană care pretindea că este criminalul zodiacal a fost chemată în emisiune. Probabil a fost o momeală prin care anchetatorii au încercat să-l facă pe adevăratul ucigaş în serie să comită o eroare ce l-ar fi putut deconspira. În cele din urmă, a sosit o scrisoare, dar gestul n-a avut efect din cauza faptului că anchetatorii nu au descifrat-o.

Spargerea cifrului 340, un mare noroc

Au făcut-o, în schimb, David Oranchak, Jarl Van Eycke și Sam Blake. Secretul a fost spart! „A fost incredibil. A fost un mare șoc, nu am crezut niciodată că vom găsi ceva pentru că mă obișnuisem cu eșecul”, a declarat pentru CNN Oranchak, care lucrează la rezolvarea mesajelor criminalului încă din 2006.

„Când am început, obișnuiam să mă entuziasmez când vedeam cum trec câteva cuvinte – erau ca niște falsuri pozitive, ca nişte fantome. M-am obișnuit cu asta. A fost o lovitură lungă – nici nu știam dacă a existat un mesaj”, a mai spus el.

Trioul a transmis concluziile specialiştilor de la FBI în urmă cu o săptămână, care a evitat să ofere prea multe detalii cu privire la acţiunea care-l are în prim-plan pe Zodiac Killer, autorul celor 5 crime nerezolvate între 1968 și 1969.

Poliția și mass-media locală au primit mesaje de la el până în 1974. Povestea lui a atras interesul producătorilor de la Hollywood şi în 1971, şi în 2007, când s-au făcut filme despre acest subiect şocant. De asemenea, au fost realizate numeroase seriale şi documentare despre Zodiac Killer.

„Datorită caracterului continuu al anchetei și din respect pentru victime și familiile acestora, nu vom oferi alte comentarii în acest moment”, se arată în comunicatul FBI.

Departamentul de Poliție din San Francisco a fost, de asemenea, informat cu privire la cifrul rezolvat și a declarat că informațiile au fost trimise anchetatorilor din departament.

Pe YouTube se poate vedea cum a fost spart cifrul 340

Oranchak a detaliat procesul de spargere a cifrului pe site-ul său și într-un videoclip urcat pe YouTube. El a folosit un software de decriptare dezvoltat special și a avut puţin noroc pentru a stabili în cele din urmă conexiunea. Echipa a folosit un program unic pentru a examina 650.000 de variante ale mesajului. În cele din urmă, într-una dintre ele au apărut câteva cuvinte.

„Am avut mare noroc și am găsit unul care avea o parte din răspuns, dar nu era evident”, a spus Oranchak, explicând că atunci au fost nevoiți să-și aleagă calea pentru a descifra restul mesajului. Singura parte dezamăgitoare, a spus Oranchak, este că misiva nu conținea informații de identificare personală.

Oranchak nu are nicio speranță în rezolvarea celor două cifruri care au rămas în urma maniacului sângeros. El a explicat că ambele sunt foarte scurte şi conţin mii de nume și fraze diferite care s-ar putea potrivi.

foto: unul dintre mesajele transmise de Zodiac Killer

sursa: edition.cnn.com

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: