Evenimentul Zilei > International > Cântarul pentru fraude electorale al YouTube: Trump – „rău”, Biden – „bun”
Cântarul pentru fraude electorale al YouTube: Trump – „rău”, Biden – „bun”

Cântarul pentru fraude electorale al YouTube: Trump – „rău”, Biden – „bun”

YouTube a anunțat miercuri că va elimina orice afirmație despre o fraudă electorală la alegerile prezidențiale americane din 2020.

„Ieri (8 decembrie – n.r.) a fost termenul limită pentru alegerile prezidențiale americane și suficiente state și-au validat rezultatele electorale pentru a desemna un președinte ales”, a explicat într-un comunicat platforma deținută de Google.

„Ținând cont de acest lucru, vom începe să eliminăm orice element de conținut publicat de astăzi încolo care induce în eroare oamenii susținând o fraudă generalizată sau erori care au schimbat rezultatul.”

Este pentru prima oară de la existența sa când YouTube adoptă o măsură de cenzură justificată astfel.

De pildă, platforma video nu a eliminat nici un conținut legat de acuzațiile aduse de Democrata Stacey Abrams, care a afirmat că a pierdut alegerile pentru postul de guvernator al statului Georgia, în anul 2018, în urma unei masive fraude electorale a contracandidatului său, Republicanul Brian Kemp.

De asemenea, YouTube nu a luat nici o măsură asemănătoare de cenzură privind faptul că Rusia și Donald Trump, în complicitate, au furat alegerile prezidențiale din 2016, cu ajutorul a câteva sute de mii de dolari cu care a fost cumpărată publicitate pe Facebook.

Asemenea povești continuă să fie susținute de presa „mainstream” și se regăsește în conținutul YouTube, la mai bine de doi ani Procurorul General Robert Mueller a constatat că ele sunt niște falsuri.

Decizia YouTube este cu atât mai interesantă cu cât președintele Donald Trump nu și-a epuizat toate căile de contestare judiciară în mai multe state, în care a contestat rezultatele alegerilor, susținând că a avut loc o fraudă electorală generalizată.

În trei dintre aceste state, diferența de voturi este mai mică de 45.000 de voturi, adică infimă.

În fine, și acesta este elementul cel mai important, Curtea Supremă a Statelor Unite a considerat admisibilă plângerea formulată de statul Texas, prin care autoritățile a patru state au fost împiedicate să valideze voturile, până când nu vor oferi instanței supreme explicații legate de respectarea legilor în Ziua Votului.