Acesta este „Glonțul suprem” al lui Donald Trump

Acesta este „Glonțul suprem” al lui Donald Trump

Timpul se scurge rapid pentru Donald Trump, în tentativa de a schimba soarta alegerilor, în timp ce acțiunile sale juridice sunt respinse pe rând de instanțele statelor. Ultima șansă pare a fi Curtea Supremă.

Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite a înregistrat și foarte probabil va da curs plângerii formulate de statul Texas, care acuză statele Georgia, Pennsylvania, Michigan și Wisconsin de ignorare a legilor electorale, denaturând astfel rezultatul alegerilor.

Plângerea a fost depusă de către Procurorul General al statului Texas, Ken Paxton, luni seara, și cere o ordonanță de interdicție temporară pentru a împiedica cele patru state „să ia măsuri pentru certificarea electorilor prezidențiali sau pentru ca acești electori să întreprindă orice acțiune oficială, inclusiv – dar nu numai – participarea la colegiul electoral”, scrie Just The News.

Plângerea mai afirmă că cele patru state au modificat în mod ilegal legile electorale, fapt care a făcut ca alegerile să fie neconstituționale, cerând ca rezultatele din aceste state să fie respinse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Documentul depus de Procurorul General al Texasului cere Curții Supreme „să impună legislativelor acestor state să desemneze electorii prezidențiali prin orice mijloace constituționale care nu se bazează pe rezultatele electorale din 2020 ce ar include voturi exprimate prin violarea legilor electorale statale în vigoare în Ziua Alegerilor”.

Plângerea a fost trecută pe rolul Curții Supreme, iar cele patru state în chestiune au termen să răspundă până pe 10 decembrie, ora 15.

Temeiul constituțional

Procurorul General al Texasului, Ken Paxton, și-a justificat demersul juridic prin faptul că modul în care alte state organizează alegerile are impact și asupra cetățenilor din alte state, inclusiv Texas.

„Dacă alte state nu respectă Constituția și dacă legislativul acestor state nu supraveghează modul în care se desfășoară alegerile… aceasta afectează statul meu”, a declarat Paxton.

„Slujba noastră constă în a ne asigura că este respectată Constituția și că fiecare vot contează. Și, în acest caz, nu sunt sigur că fiecare vot a fost numărat. Nu în mod corect.”

Demersul lui Paxton se bazează pe Articolul II din Constituția SUA, care conferă legislativelor statelor puterea de a gestiona și de a modifica procesul electoral – o clauză despre care intenționează să dovedească că a fost ignorată în alegerile din 2020.

Paxton a adăugat că speră ca instanța supremă a SUA să recunoască justețea plângerii pe care a depus-o:

„O parte a spiritului pe care părinții fondatori l-au stabilit este de a ne asigura că fiecare stat este tratat în mod egal. În acest caz… am avut diferențe de la un district la altul, care au tratat alegătorii în mod diferit și, așadar, avem rezultate invalide.”

Cazul suprem

Jordan Sekulow, unul dintre avocații lui Donald Trump, a calificat plângerea depusă de statul Texas ca fiind „cazul suprem” pentru Trump în tentativa sa de a contesta rezultatul alegerilor.

„Curtea Supremă nu se limitează doar la a analiza ce a reclamat statul Texas, ea trece la nivelul următor, care este: «Dorim un răspuns de la numitele state»”, a declarat Sekulow la televiziunea Newsmax.

„Acesta este cazul determinant pentru soarta alegerilor, 62 de voturi în Colegiul Electoral, suficient pentru a schimba rezultatul alegerilor”, a explicat avocatul lui Trump.

Într-un mesaj postat pe Twitter în această dimineață, președintele Donald Trump a scris:

„Vom INTERVENI în Texas (și în multe alte state). Asta e bomba cea mare. Țara noastră are nevoie de o victorie.”