Evenimentul Zilei > Justitie > COVID-19. Curtea Supremă desfiinţează restricţiile care vizau slujbele religioase
COVID-19. Curtea Supremă desfiinţează restricţiile care vizau slujbele religioase

COVID-19. Curtea Supremă desfiinţează restricţiile care vizau slujbele religioase

Curtea Supremă a SUA a decis suspendarea restricțiilor asupra serviciilor religioase din New York, impuse anterior din cauza pandemiei de coronavirus.

Curtea Supremă a SUA a desfiinţat miercuri seară restricțiile asupra serviciilor religioase din New York, pe care guvernatorul Andrew M. Cuomo le impusese pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Votul a fost de 5 la 4, după ce președintele John G. Roberts Jr. și cei trei membri susținuți de Democrați ai instanței au rămas minoritari. Este primul caz în care cel mai nou membru al Curţii, judecătorul Amy Coney Barrett, joacă un rol decisiv.

Curtea Supremă permite relualea slujbelor religioase

Hotărârea instanței a fost în contradicție cu cele luate anterioare referitor la bisericile din California și Nevada. În acele cazuri, judecate în mai și iulie, Curtea a permis guvernatorilor statelor să restricționeze participarea la slujbele religioase.

Componența Curții Supreme s-a schimbat de atunci, iar judecătorul Barrett a succedat judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, care a murit în septembrie. Votul în cazurile anterioare a fost, de asemenea, de la 5 la 4, dar în direcția opusă.

Opinia majoritară arată că restricțiile guvernatorului Cuomo încalcă primul amendament, vizând exercițiul liber al religiei. Într-o opinie concurentă, judecătorul Neil M. Gorsuch a spus că guvernatorul Cuomo a tratat activitățile seculare mai favorabil decât pe cele religioase.

Constituţia nu poate tolera ordinele executive

„Este timpul să precizăm că, în timp ce pandemia aduce multe provocări grave, Constituția nu poate tolera ordinele executive codificate în culori care redeschid magazinele de băuturi alcoolice și magazinele de biciclete, dar bisericile, sinagogile și moscheile rămân închise”, a scris judecătorul Gorsuch.

Curtea Supremă a abordat două cereri: una depusă de Episcopia Romano-Catolică de Brooklyn, cealaltă de două sinagogi, o organizație evreiască ortodoxă și doi indivizi. Ambele cereri spuneau că restricțiile lui Cuomo încalcau protecția constituțională pentru exercitarea liberă a religiei,  relatează eu.usatoday