Evenimentul Zilei > International > Trump declară război total Chinei: „Este amenințarea Nr. 1”
Trump declară război total Chinei: „Este amenințarea Nr. 1”

Trump declară război total Chinei: „Este amenințarea Nr. 1”

John Ratcliffe, directorul National Intelligence, șeful comunității americane de informații, a numit China „cea mai mare amenințare la adresa democrației și a libertății din lume, după cel de-Al Doilea Război Mondial”.

Afirmațiile dure ale lui Ratcliffe vin pe fondul restrângerii drastice a condițiilor de acordare a vizelor de călătorie pentru membrii Partidului Comunist Chinez.

Într-un articol de opinie publicat în The Wall Street Journal, Ratcliffe, joi, 3 decembrie, care este coordonatorul tuturor agențiile de informații americane, a denunțat furtul de către China al secretelor de afaceri și al tehnologiilor de apărare americane.

„Republica Populară Chineză reprezintă cea mai mare amenințare pentru America astăzi și cea mai mare amenințare la adresa democrației și a libertății din lume”, a scris John Ratcliffe.

Directorul National Intelligence a vorbit despre operațiuni speciale în cursul cărora agenții chinezi au folosit presiunile economice pentru a-i influența pe congresmenii americani sau pentru a-i compromite.

„Informațiile noastră arată că regimul de la Beijing efectuează cu regularitate acest tip de operațiuni de influență în Statele Unite”, a afirmat John Ratcliffe. „Liderii chinezi încearcă să subordoneze drepturile omului voinței Partidului Comunist”, a acuzat șeful serviciilor secrete americane.

„Fură, copiază, înlocuiește”

Și șeful comunității de informații precizează:

„Informațiile sunt clare: Beijingul încearcă să domine Statele Unite și restul planetei, din punct de vedere economic, militar și tehnologic. Numeroase dintre inițiativele publice majore ale Chinei și ale companiilor sale proeminente au doar scopul de a oferi un camuflaj activităților Partidului Comunist Chinez.”

Ratcliffe a definit astfel abordarea spionajului economic chinez: „fură, copiază, înlocuiește”.

Restrângerea vizelor

În același timp, Departamentul de Stat a declarat că membrii Partidului Comunist Chinez sunt „ostili valorilor americane” și sunt angajați în „activități nefaste”.

În virtutea noilor reglementări, care au intrat deja în vigoare, vizele de intrare în Statele Unite, emise pentru membrii de partid și pentru membrii familiilor acestora sunt valabile doar pe o perioadă de o lună de zile de la eliberare, și numai pentru o singură intrare în țară.

Anterior acestei decizii, unele tipuri de vize permiteau un număr nelimitat de intrări și puteau rămâne valabile pe o perioadă de până la zece ani.