Evenimentul Zilei > Actualitate > LA STAMPA. Serviciile Secrete SUA: „China a luat în vizor echipa lui Biden”
LA STAMPA. Serviciile Secrete SUA: „China a luat în vizor echipa lui Biden”

LA STAMPA. Serviciile Secrete SUA: „China a luat în vizor echipa lui Biden”

Beijingul și-a intensificat eforturile pentru a influența următoarea administrație americană, iar agenții chinezi iau deja în vizor personalul președintelui ales Joe Biden, inclusiv pe cele mai apropiate persoane de echipa sa, a declarat William Evanina, șeful contraspionajului din National Intelligence, în timpul unei discuții la Institutul Aspen.

În același sediu, John Demers, șeful Diviziei de Securitate Națională a Departamentului de Justiție, a relatat că sute de cercetători chinezi care au legături cu forțe armate din țara lor, au fost identificați de FBI vara trecută, arată mass-media internațională.

În timpul unei discuții virtuale în think tank-ul Institutului Aspen, William Evanina a explicat că Beijingul a încercat să se amestece în cercetarea americană a vaccinului anti-Covid și, de asemenea, în alegerile prezidențiale, informează BBC și „The Guardian”.

Apoi, Evanina a adăugat: „Am asistat, de asemenea, la o creștere planificată și anticipată a campaniilor de influență ale Chinei, redirecționate acum către noua administrație Biden”. Înaltul funcționar a vorbit despre „influență străină rău intenționată”, care vizează „persoanele care încep să lucreze în noua administrație și pe cele care orbitează în jurul acesteia”. Iar „noua administrație” ar trebui să înțeleagă natura acestei „influențe” cât mai curând posibil, a adăugat Evanina.

John Deamers, de la Departamentul de Justiție, a vorbit despre ancheta FBI, care a dus la arestarea unor cercetători chinezi, care își ascunseseră afilierea la Armata Populară de Eliberare. Ei au fost „doar vârful aisbergului”, având în vedere că după investigații, „peste o mie de cercetători chinezi au părăsit țara”. În opinia lui Demers, „numai chinezii au resursele, abilitățile și voința” de a duce mai departe activități de spionaj politic și economic și „alte activități rău intenționate”. (Rador)