Evenimentul Zilei > International > Un fost şef al spionilor aruncă nucleara: Saddam Hussein l-a mituit pe Jacques Chirac
Un fost şef al spionilor aruncă nucleara: Saddam Hussein l-a mituit pe Jacques Chirac

Un fost şef al spionilor aruncă nucleara: Saddam Hussein l-a mituit pe Jacques Chirac

Fostul șef al MI6, Sir Richard Dearlove, face dezvăluiri incredibile despre Jacques Chirac imediat după moartea fostului preşedinte francez.

Chirac ar fi  primit milioane de euro mită de la Saddam Hussein pentru a se opune războiului condus de SUA în Irak, potrivit informațiilor dezvăluite pentru prima dată de un fost șef spion britanic.

Sir Richard Dearlove – șeful MI6 fostul maestru al spionajului, vorbind exclusiv cu Daily Mail, a dezvăluit că motivul real al lui Chirac pentru a se opune războiului din Golf a fost acela că a acceptat „sume considerabile” de bani de la tiranul irakian pentru campaniile sale electorale.

Sir Richard, care a făcut această dezvăluire senzațională la doar câteva zile după moartea fostului preşedinte francez, joi, la vârsta de 86 de ani, a declarat: „În Statele Unite au existat indicii puternice și în Regatul Unit (în rândul serviciilor de informații) că Chirac primea bani de la Saddam”.

Chirac a condus o alianță între Franța, Germania și Rusia împotriva planurilor Statelor Unite și Marii Britanii de a invada Irak, deoarece bănuiau că Saddam ar deține arme de distrugere în masă.

Președintele francez s-a adresat națiunii sale la televizor spunând că va folosi dreptul de veto Franței la ONU pentru a împiedica pe George Bush și Tony Blair să obțină o rezoluție care să autorizeze o invazie militară. Poziția anti-război a lui Chirac a provocat un dezacord masiv între Franța și Statele Unite, ceea ce a determinat mass-media americană să batjocorească francezii numindu-i „maimuțe care mănâncă brânză”.

În timp ce Statele Unite și Marea Britanie se duceau la război împotriva Irakului fără o rezoluție a ONU, Franța a rămas în afara coaliției. La acea vreme, MI6 și omologii săi din SUA strângeau „informații fiabile” că Chirac primise 5 milioane de lire sterline (5,5 milioane EUR) de la dictatorul irakian pentru alegerile prezidențiale din 1995 și 2002.

Banii proveneau din fondurile personale ale lui Saddam și au fost transferate către Chirac prin intermediari, potrivit informațiilor. Sir Richard a spus că „relația de lungă durată” dintre Chirac și Saddam a fost adevăratul motiv pentru care liderul francez s-a opus invaziei Irakului în 2003. „Chirac a avut această relație dubioasă cu Saddam Hussein”, a spus Sir Richard.

El a adăugat: „Nu a fost un caz de conștiință, a fost reputația lui Chirac în joc. Dacă ar fi fost dezvăluit că a primit banii lui Saddam, l-ar fi terminat ca politician”. Sir Richard a mai spus: „A fost o persoană răutăcioasă, dar foarte inteligentă în manevrare”. Fostul maestru spion, cunoscut cu litera „C” în cei cinci ani în fruntea MI6, urmează să ofere mai multe detalii mai târziu.

Aseară, Ambasada Franței la Londra a refuzat să comenteze dezvăluirile, însă purtătorul de cuvânt, Aurelie Bonal, a declarat: „Istoria a arătat cine a luat decizia corectă”.

Fostul ministru de externe, Sir Malcolm Rifkind, a declarat: „Oricare ar fi motivele personale, Chirac s-ar fi opus războiului, deoarece şi publicul francez s-a opus vehement”, titrează Daily Mail