Evenimentul Zilei > EVZ Special > Parlamentarii rămân fără imunitate. Președintele i-a lovit direct în „Călcâiul lui Ahile”
Parlamentarii rămân fără imunitate. Președintele i-a lovit direct în „Călcâiul lui Ahile”

Parlamentarii rămân fără imunitate. Președintele i-a lovit direct în „Călcâiul lui Ahile”

Parlamentarii din Peru nu se vor mai bucura de imunitate. Decizia se bazează pe o lege promulgată vineri de președintele interimar Francisco Sagasti.

După o lege promulgată vineri de președintele interimar Francisco Sagasti, parlamentarii din Peru rămân fără imunitate.

Promulgarea legii a venit după adoptarea, joi, de către Congresul peruvian a unei reforme constituţionale, cu o majoritate largă.

„Salut decizia de ieri a plenarei Congresului de a elimina imunitatea parlamentară”, a scris Sagasti pe Twitter. „Este o reformă constituţională foarte importantă”, a subliniat şeful statului.

Fostul preşedinte al Perului Martin Vizcarra a fost demis la sfârşitul anului trecut în urma unui vot de neîncredere al legislativului, după ce a fost acuzat de luare de mită în valoare de 2,3 milioane de soli (628.000 dolari) de la o companie de construcţii în timp ce era guvernatorul regiunii Moquegua, între 2011 şi 2014, acuzaţii pe care le-a respins.

Vizcarra a avut mai multe conflicte cu parlamentul de-a lungul mandatului, acuzându-i pe deputaţi că încearcă să-i submineze campania anticorupţie.

Parlamentarii din Peru rămân fără imunitate. Peste jumătate dintre aceștia sunt anchetați pentru diverse ilegalități

Circa jumătate dintre cei 130 de membri ai parlamentului unicameral al ţării sunt anchetaţi pentru diverse fapte.

„În timpul mandatului meu de membru al legislativului m-am dedicat în mod special eliminării imunităţii parlamentare, pentru că a devenit un mecanism de a-i proteja pe infractori şi de a le permite unor politicieni corupţi să-şi asigure impunitatea”, a amintit pe Twitter Sagasti, care este al patrulea preşedinte al statului sud-american în trei ani.

În aprilie a.c.în ţară sunt prevăzute alegeri prezidenţiale şi legislative.

În urmă cu 3 luni, parlamentul peruan l-a ales pe Francisco Sagasti drept al treilea prețedinte al țării. Parlamentarul de centru-dreapta, în vârstă de 76 de ani, va conduce ţara ca preşedinte interimar până la alegerile din aprilie.

Sursa: Agerpres.

CITEȘTE ȘI Ministrul UDMR al mediului: Nu există o relație între tăierile ilegale de păduri și urșii care întră în curțile oamenilor

CITEȘTE ȘI Celebrul vlogger Andy Popescu, săltat de jandarmi pentru că a făcut adunare în Piața Constituției! VIDEO