Evenimentul Zilei > Social > Studiu: Imunitate de cel puțin 6 luni, după infecția cu Covid-19! Cum explică oamenii de știință
Studiu: Imunitate de cel puțin 6 luni, după infecția cu Covid-19! Cum explică oamenii de știință

Studiu: Imunitate de cel puțin 6 luni, după infecția cu Covid-19! Cum explică oamenii de știință

Oamenii care au avut infecţie cu virusul SARS-CoV-2 vor avea imunitate timp de cel puţin 6 luni, arată un studiu recent publicat de revista Nature. Secretul imunității se leagă de celulele de memorie.

Imunitate de cel puţin 6 luni, după infectarea cu Covid-19! Imunitatea după infecţia cu virusul SARS-CoV-2 poate dura cel puţin 6 luni, arată un studiu publicat de revista Nature. Mai mulți cercetători de la Rockefeller University din New York au analizat 87 de persoane testate pozitiv cu noul coronavirus, relatează EFE, citată de Agerpres.

Imunitate după infectare: e legată de nivelul celulelor B de memorie

Studiul relevă că nivelul celulelor B de memorie specifică s-a menţinut constant pe întreaga perioadă a studiului. Aceste celule au misiunea de a apăra organismul de viitoare agresiuni ale acestui patogen, generând anticorpi împotriva sa.

Rezultatele studiului sugerează că persoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2 pot genera un răspuns rapid şi eficient în cazul unei noi expuneri la virus. Astfel, sistemul imunitar uman răspunde la infecţie producând anticorpi care pot neutraliza în mod specific agentul infecţios.

Anticorpii umani împotriva SARS-CoV-2 protejează împotriva infecţiei pe modele animale, au arătat oamenii de știință citați. Nivelurile acestor gen de anticorpi se pot reduce cu timpul. Totuși celulele B de memorie își „amintesc” de agentul infecţios. În consecință, ele pot stimula sistemul imunitar să producă aceiaşi anticorpi în caz de reinfectare.

Imunitate: în caz de reinfectare cu COVID-19, se produc anticorpi neutralizatori

Michel Nussenzweig şi echipa de la Rockefeller University au studiat 87 de persoane cu diagnostic de COVID-19 timp de 1,3 şi 6,2 luni de la infectare. Experții au remarcat că, deşi activitatea anticorpilor neutralizatori scade cu timpul, numărul celulelor B de memorie rămâne neschimbat.

Autorii au remarcat că anticorpii produşi de aceste celule sunt mai puternici decât anticorpii originali. Ca atare ei pot fi mai rezistenţi la mutaţiile proteinei cu ajutorul căreia virusul pătrunde în celule. Aceste observaţii arată că celulele B de memorie au capacitatea de a evolua în prezenţa unor mici cantităţi de agent viral persistent. Mai exact, este vorba de mici proteine ale virusului care pot fi detectate de sistemul imunitar.

Prezenţa şi evoluţia continuă a celulelor B de memorie sugerează că persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19 sunt capabile să producă rapid anticorpi puternici neutralizatori în cazul reinfectării cu SARS-CoV-2, au conchis autorii.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.