Orban a renunțat fără glorie la funcția de premier, după rezultatele alegerilor parlamentare.Ludovic Orban i-a anunțat pe liderii PNL că va candida pentru un nou mandat de președinte al partidului, relatează G4media. Congresul va avea loc, cel mai probabil, la începutul lui septembrie.

Președintele PNL i-a anunțat luni pe liderii partidului, la finalul ședinței Biroului Executiv (BEX) al partidului, că va candida pentru un nou mandat. Informația a fost confirmată de surse participante la ședință.

Potrivit acestora, congresul ar urma să aibă loc la începutul lunii septembrie, când se va decide noul președinte al formațiunii politice. Anterior, după jumătate lunii martie vor avea loc alegeri în cadrul filialelor PNL din localitățile mici. Ulterior, în lunile iunie și iulie, vor fi alese conducerile organizațiilor județene.

Miza funcției este imensă: președintele PNL va fi candidat prezidențial

Miza viitorului congres al PNL este imensă, întrucât viitorul lider al partidului va fi, cel mai probabil, și candidatul la funcția de președinte al României în 2024. Momentan, în afară de Orban, niciun alt liberal nu și-a mai anunțat intenția de a candida la șefia partidului. Întrebat dacă intenționează acest lucru, premierul Florin Cîțu a precizat săptămâna trecută că ar dori să se concentreze pe guvernare.

La jumătatea lunii ianuarie, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan și secretarul general Robert Sighiartău au lansat un atac solid la adresa lui Ludovic Orban, căruia i-au cerut demisia din fruntea partidului. Deși inițial se crease un val de revoltă în sânul partidului, cei doi nu au mai avut însă susținerea altor colegi. Ulterior și-au retras acuzațiile, iar revolta a fost potolită destul de sumar.

“I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele, lupul alfa”  sau “Nu cred că trebuie să mai fie președinte al PNL, a eșuat”. Iată câteva dintre acuzațiile fără precedent lansate de Rareș Bogdan pe 17 ianuarie, într-o emisiune a lui Ion Cristoiu. Interesant este că și acesta și-a anunțat posibila intenție de a prelua conducerea partidului. Deci lupta pentru fotoliul de lider PNL va fi strânsă.